Buitenland

VN waarschuwen: tijd om klimaatopwarming te beperken begint steeds harder te dringen

26-10-2022 17:22

Droogte
Shutterstock.

LONDEN, 26 oktober (Reuters) – De concentratie broeikasgassen is vorig jaar in bovengemiddeld tempo gestegen tot nieuwe records, aldus het weerbureau van de Verenigde Naties op woensdag, en het waarschuwt dat de tijd dringt voor mensen om de veranderingen door te voeren die nodig zijn om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken.

Het jaarlijkse rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie is het eerste van een aantal rapporten die in de aanloop naar een VN-klimaattop volgende maand in Egypte worden uitgebracht.

De stijging van de atmosferische concentratie van de drie broeikasgassen – koolstofdioxide, methaan en distikstofoxide – is groter dan de gemiddelde stijging in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit het rapport, waardoor ze nu alle drie een nieuw recordniveau hebben bereikt.

De concentratie van het belangrijkste broeikasgas koolstofdioxide steeg met 2,5 deeltjes per miljoen tot 415,7 – een niveau dat niet meer is voorgekomen sinds ten minste 3 miljoen jaar geleden, toen de aarde veel warmer was. De stijging van het krachtige, warmtevasthoudende gas methaan was de hoogste sinds het begin van de metingen in 1983, aldus het rapport. Methaan is na kooldioxide het tweede gas dat bijdraagt tot de opwarming van de aarde.

“De voortdurende stijging van de concentraties van de belangrijkste warmteveroorzakende gassen, waaronder de recordversnelling van het methaangehalte, toont aan dat we de verkeerde kant opgaan”, aldus Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, die oproept tot een transformatie van de energie-, industrie- en vervoerssystemen.

“De noodzakelijke veranderingen zijn economisch betaalbaar en technisch mogelijk. De tijd dringt,” zei hij.

Broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en het veroorzaken van extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en hevige regenval. In tegenstelling tot emissies die kunnen worden verminderd, zoals door minder reizen en industrie tijdens de pandemie, blijft veel van de decennia geleden uitgestoten kooldioxide in de atmosfeer en activeert langzame processen zoals de stijging van de zeespiegel over millennia.

Volgens de WMO onderzoeken wetenschappers de oorzaak van de uitzonderlijke stijging van het methaangehalte met 18 delen per miljard tot 1.908 vorig jaar, na een soortgelijke stijging in 2020. De grootste bijdrage kwam van wetlands, stortplaatsen en rijstvelden – een factor die kan worden veroorzaakt doordat warmer weer de natuurlijke ontbindingsprocessen versnelt, aldus de WMO.

Oksana Tarasova, senior wetenschappelijk medewerker bij de WMO, riep op tot uitbreiding van het monitoringnetwerk, vooral in de buurt van wetlands. “Dit is behoorlijk beangstigend. Je kunt niet weten waar je naartoe gaat als je de exacte processen niet begrijpt,” zei ze tegen Reuters.