Buitenland

Tenminste 153 doden na chaos tijdens Halloween-feest en Seoul, Zuid-Korea

29-10-2022 20:13

Seoel
Injuried people are helped at the street near the scene in Seoul, South Korea, early Sunday, Oct. 30, 2022. South Korean officials said around 50 people were in cardiac arrest and a number feared dead after being crushed by a large crowd pushing forward on a narrow street during Halloween festivities in the capital Seoul. (AP Photo/Lee Jin-man)

SEOUL, 30 oktober (Reuters) – Ten minste 153 mensen zijn omgekomen bij een stormloop toen een grote menigte die Halloween vierde zich zaterdagavond in een steeg in een uitgaansbuurt van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel verdrong, aldus hulpverleners.

Nog eens 82 mensen raakten gewond in het district Itaewon in Seoel, zei Choi Sung-beom, hoofd van de brandweerkazerne van Yongsan, tijdens een briefing ter plaatse. 19 gewonden zijn er ernstig aan toe. 22 dodelijke slachtoffers zijn buitenlanders.

Veel van de gewonden zijn er ernstig aan toe en worden met spoed behandeld, zeiden de ambtenaren. Veel van de feestgangers droegen maskers en Halloween kostuums.

Het incident vond plaats rond 22.20 uur (1320 GMT).

“Een aantal mensen viel tijdens een Halloween-festival, en we hebben een groot aantal slachtoffers,” zei Choi. Veel van de doden vielen in de buurt van een nachtclub, zei hij.

Veel van de slachtoffers waren vrouwen van in de twintig, zei Choi.

Getuigen beschreven chaotische taferelen vlak voor de stormloop, waarbij de politie die aanwezig was in afwachting van het Halloween-evenement soms moeite had om de menigte onder controle te houden.

Sociale media beelden toonden honderden mensen opeengepakt in de smalle, hellende steeg geplet en onbeweeglijk terwijl hulpverleners en politie probeerden hen te bevrijden.

Een vrouw die op een bericht op sociale media te horen was, riep in het Engels: “Oh mijn God, oh mijn God, Jezus fucking Christus.”

Andere beelden toonden chaotische taferelen van brandweerlieden en burgers die tientallen mensen behandelden die bewusteloos leken te zijn.

Een getuige van Reuters zei dat er een provisorisch mortuarium was ingericht in een gebouw naast de plaats delict. Ongeveer vier dozijn lichamen werden later op verrijdbare brancards naar buiten gedragen en overgebracht naar een overheidsinstelling om de slachtoffers te identificeren, aldus de getuige.

Het was het eerste Halloween evenement in drie jaar nadat het land de COVID-beperkingen en sociale afstand had opgeheven. Volgens sommige getuigen werd de menigte steeds onhandelbaarder en onrustiger naarmate de avond vorderde.

De wijk Itaewon is populair bij zowel jonge Zuid-Koreanen als expats en de tientallen bars en restaurants zaten zaterdag vol voor Halloween, nadat de zaken gedurende drie jaar van de pandemie sterk waren teruggelopen.

“Je ziet grote menigtes met Kerstmis en vuurwerk…maar dit was een tienvoud van dat alles,” vertelde Park Jung-hoon, 21, aan Reuters.

De avondklok voor bars en restaurants en de limiet van 10 personen voor privébijeenkomsten werden in april opgeheven. Een mandaat voor maskers voor buiten werd in mei ingetrokken.

President Yoon Suk-yeol zat een spoedvergadering voor met hoge medewerkers.

“Het gebied is nog steeds chaotisch, dus we proberen nog steeds het exacte aantal gewonden te achterhalen,” zei Moon Hyun-joo, een ambtenaar van de Nationale Brandweer.

Buitenlanders werden overgebracht naar nabijgelegen ziekenhuizen.

De autoriteiten zeiden dat ze de exacte oorzaak van het incident onderzoeken.

Aanpassingen: dodental naar boven bijgesteld tot 146, artikel vervangen door uitgebreider artikel, 21:44 uur. Aantal doden bijgesteld naar 151, 30 oktober 10:07 uur. Aantal doden bijgesteld naar 153, aantal gewonden bijgesteld naar 82, aantal omgekomen buitenlanders toegevoegd, 12:26 uur.

 

AP Photo/Lee Jin-man