LONDEN – In de voedselscene is het best wel hip om zoveel mogelijk groenten rauw te eten. Het zou veel gezonder zijn dan gekookte groenten, maar Britse wetenschappers noemen dat onzin. Sommige groenten zijn rauw hartstikke gezond, maar er zijn ook groenten die door koken juist gezonder worden.
Mel Wakeman van de Birmingham City University zegt in de Daily Mail dat het bij een aantal groenten noodzakelijk is om ze te koken omdat het eten anders niet goed kan worden verteerd. “Veel plantaardig voedsel wordt sowieso slechter door je lichaam opgenomen dan dierlijk voedsel. Veel natuurlijke vezels kunnen wij helemaal niet goed verteren.”
Maar om welke groenten gaat het dan? Bijvoorbeeld tomaten, spinazie, wortelen, asperges en champignons zijn volgens Wakeman veel beter voor je als je ze eerst even kookt. Zo maken tomaten tijdens het verhitten stoffen aan die de kans op prostaatkanker zouden verlagen. Overigens zijn tomaten wel een bijzonder geval volgens Wakeman, omdat ze ongekookt ook specifieke eigenschappen hebben die goed voor ons zijn.
Spinazie is weer een ander verhaal. Door de samenstelling van de rauwe bladgroente is ons lichaam amper in staat om er ijzer uit te halen, slechts zo’n 5 procent. Door het spul te koken wordt de hoeveelheid ijzer dat ons lichaam kan opnemen, verdrievoudigd.