LONDEN, 31 oktober (Reuters) – De Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman heeft gezegd dat het land geconfronteerd wordt met een “invasie” van mensen die in kleine bootjes het Kanaal oversteken, terwijl ze zich verzette tegen de toenemende druk over haar herhaalde veiligheidslekken.
Braverman werd vorige week door premier Rishi Sunak herbenoemd tot minister van Binnenlandse Zaken, zes dagen nadat zij in diezelfde functie ontslag had genomen omdat zij in strijd met de regels voor ministers een regeringsdocument vanuit haar persoonlijke e-mail naar een medewerker van een parlementslid had gestuurd.
Braverman sprak in het parlement over het feit dat zij niet zou hebben geluisterd naar juridisch advies over de langdurige detentie van migranten in een asielverwerkingscentrum in Zuid-Engeland, en zei dat het huidige systeem “kapot” en “oncontroleerbaar” is.
“Laten we ophouden te doen alsof het allemaal vluchtelingen in nood zijn, het hele land weet dat dat niet waar is,” zei ze.
De opmerkingen kwamen een dag nadat een man zondag benzinebommen aan vuurwerk naar een immigratiecentrum in de Zuid-Engelse havenstad Dover had gegooid alvorens zelfmoord te plegen.
Sunak, die vorige week de derde Britse premier in twee maanden werd, zag zijn eerste dagen in functie overschaduwd door de ruzie over haar herbenoeming.
Oppositiepartijen en zelfs enkele parlementsleden van de regerende Conservatieve Partij hebben vraagtekens gezet bij Bravermans geschiktheid voor de functie. Tommy Sheppard, parlementslid voor de Scottish National Party (SNP), beschuldigde haar van “extreem-rechtse en opruiende retoriek”.
Op maandag gaf Braverman toe dat ze zes keer officiële overheidsdocumenten naar haar persoonlijke e-mailadres had gestuurd, wat nieuwe zorgen opriep over overtredingen van de ministeriële regels terwijl ze verantwoordelijk was voor de veiligheid van het land.
Braverman verdedigde haar beslissing om duizenden mensen in een migrantencentrum in Kent te houden, nadat sommige van haar collega’s haar ervan beschuldigden dat ze opzettelijk juridisch advies negeerde om mensen van de locatie naar hotels over te brengen.
De omstandigheden in het centrum in Manston in Kent werden vorige week door David Neal, onafhankelijk hoofdinspecteur voor grenzen en immigratie, omschreven als “behoorlijk miserabel”.
De bedoeling was om ongeveer 1.500 migranten voor minder dan 24 uur per keer onder te brengen, maar het aantal is opgelopen tot meer dan het dubbele, waarbij een Afghaanse familie zei dat zij daar al 32 dagen zat.
Tijdens het debat in het parlement zei Braverman dat ze het eens was met een wetgever die zei dat migranten “op een rubberboot kunnen stappen en meteen terug naar Frankrijk gaan” als ze vinden dat de accommodatie in Groot-Brittannië niet goed genoeg is.
Kim Johnson, een parlementslid voor de belangrijkste oppositiepartij Labour, zei dat de taal van Braverman racisten en extremisten zou aanmoedigen om kwetsbare asielzoekers aan te vallen.
Anne McLaughlin, een SNP-parlementslid, zei dat ze “walgde, absoluut walgde van een minister van Binnenlandse Zaken die opzettelijk opruiende taal gebruikte over kwetsbare asielzoekers”. Zij noemde de opmerkingen beschamend.
Een recordaantal asielzoekers is dit jaar in Groot-Brittannië aangekomen op kleine bootjes over het Kanaal. Uit regeringscijfers blijkt dat er dit jaar tot nu toe meer dan 39.000 zijn aangekomen, tegenover 28.526 vorig jaar – met het grootste aantal uit Iran, gevolgd door Irak, Eritrea en Syrië.
De regering zegt dat 90% van de asielzoekers die de reis maken mannen zijn, onder wie veel economische migranten in plaats van echte vluchtelingen.
Ongeveer een vijfde van de Britse kiezers zegt dat het omgaan met immigratie de grootste uitdaging voor het land is, volgens een deze maand gepubliceerde peiling van YouGov.
Braverman, die verantwoordelijk is voor het ministerie dat verantwoordelijk is voor politie en immigratie, zei dat ze te maken had met een “politieke heksenjacht” van tegenstanders.
Zij steunt het vertrek van Groot-Brittannië uit het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, dat zij ziet als de enige manier waarop het land zijn immigratieproblemen kan oplossen, en zegt dat het haar “droom” was om een vlucht te zien opstijgen waarbij asielzoekers naar Rwanda worden gedeporteerd.