Buitenland

Albanië beschuldigt Groot-Britannië van ‘krankzinnige, gemakkelijke misdaadretoriek’

02-11-2022 21:21

Suella Braverman
Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. 26 oktober 2022. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDEN, 2 november (Reuters) – De premier van Albanië heeft Groot-Brittannië er woensdag van beschuldigd de burgers van zijn land als zondebok te gebruiken voor het falende immigratiebeleid na denigrerende opmerkingen van Britse ministers over een toename van het aantal Albanese asielzoekers.

Edi Rama zei dat Groot-Brittannië ten onrechte Albanezen als oorzaak van zijn misdaad en grensproblemen aanwijst en viel aan op wat hij de “krankzinnige” en “gemakkelijke retoriek” noemde.

In een reeks berichten op Twitter zei Rama dat de “misdaadretoriek” van Groot-Brittannië leidt tot “het straffen van onschuldigen”, waaronder zakenlieden en hardwerkende Albanezen die Britse belasting betalen.

Zijn opmerkingen volgen op beweringen van Britse ministers dat Albanezen achter een golf van aankomsten met kleine bootjes over het Kanaal zaten en dat velen van hen betrokken waren bij georganiseerde misdaad en misbruik wilden maken van de Britse wetten inzake moderne slavernij.

42% Albanezen

Volgens woensdag bekendgemaakte cijfers van de Britse regering bestond 42% van de mensen die tussen mei en september van dit jaar met kleine boten reisden, uit Albanezen. In die vijf maanden kwamen iets meer dan 11.000 Albanezen aan, tegenover 815 in 2020, zo blijkt uit de cijfers.

Eerder dit jaar tekende Groot-Brittannië een overeenkomst met Albanië om zijn onderdanen die geen recht op verblijf hebben te verwijderen, en de Britse regering heeft gezegd dat zij een manier wil vinden om de behandeling van asielaanvragen van Albanezen te versnellen en hen zo nodig terug te sturen.

Gevraagd naar de opmerkingen van Rama, zei een woordvoerder van de Britse regering dat zij haar samenwerking met de Albanezen wil voortzetten, ook wat betreft de aanpak van illegale migratie.

“Samen zullen we elke gelegenheid blijven aangrijpen om de activiteiten van georganiseerde criminele bendes en mensensmokkelaars te onderscheppen”, aldus de woordvoerder.

Criminele activiteiten

Maandag zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman dat er een “sterke toename is van het aantal Albanese immigranten” en dat het vooral gaat om jonge, alleenstaande mannen die deel uitmaken van georganiseerde criminele bendes of betrokken zijn bij criminele activiteiten zoals drugs.

Braverman kreeg kritiek te verduren nadat zij beweerde dat de zuidkust van Engeland werd overspoeld door asielzoekers.

Rama zei dat 70% van de 140.000 Albanezen die naar Groot-Brittannië zijn verhuisd, voordien in rijke Europese landen zoals Italië en Griekenland woonden en niet rechtstreeks uit Albanië waren gereisd.

Hij zei dat 1200 van hen zakenlieden waren en dat als Groot-Brittannië meer hulp wilde bij het aanpakken van het migrantenprobleem, het zijn land met “respect” moest behandelen.

“Albanezen in het VK werken hard en betalen belasting”, zei hij. Het “VK moet de misdaadbendes van alle nationaliteiten bestrijden en ophouden met discrimineren” van Albanezen, zei hij.

Weet je hoeveel privacygevoelige gegevens je tijdens het lezen van dit artikel hebt weggegeven aan gemiddeld 13 partijen? Lees er hier meer over en wat je daartegen kunt doen.