Door: Jan Omvlee, TPO- De Extra Beveiligde Inrichting in Vught heeft post achtergehouden van en naar Ridouan Taghi, dat laat EenVandaag weten. Vanwege een ”reële mogelijkheid” dat enkele brieven van de verdachte drugsbaas verborgen boodschappen bevatten, zijn deze door de gevangenis niet afgeleverd bij de beoogde ontvanger. Die ontvanger is Mohammed Bouyeri, die levenslang vastzit voor de moord op Theo van Gogh in 2004.
Ook twee brieven die aan Taghi gericht waren, zijn in verband met het veiligheidsrisico achtergehouden door de gevangenis. één van deze brieven is afkomstig van Mohammed B. De tweede brief is afkomstig van Gökmen Tanis, die levenslang vastzit voor een aanslag in een Utrechtse tram in 2019. Het zou nog onduidelijk zijn of Gökmen T. en Taghi eerder met elkaar hebben gecommuniceerd.
De brieven, die altijd aandachtig door worden gelezen door personeel van de gevangenis, bevatten koranteksten en discussies over de vertaling en betekenis hiervan. De directeur van de EBI wil inmiddels dat de correspondentie helemaal stop moet worden gezet, om te voorkomen dat de levenslang gestraften met Taghi nieuwe complotten beramen.
Minister Weerwind van Rechtsbescherming heeft dit tot nu toe niet willen doen. Volgens de Telegraaf krijgt hij inmiddels een meerderheid in de Tweede Kamer tegenover zich, die wel wil dat er hard wordt ingegrepen. Coalitiepartijen VVD en CDA stemmen in met een VVD-voorstel om de briefpost tussen Ridouan T. en Mohammed B. per direct te stoppen. Oppositiepartijen PVV, PvdA, JA21 en SGP steunen dit voorstel ook, waarmee het een meerderheid heeft.
Volgens een advocaat van Taghi is er sprake van onterechte zorgen, en gaat de correspondentie over een gedeelde interesse in de islam. Justitie zou via de Telegraaf het ”fictieve beeld” hebben geschetst van een dreigende samenwerking tussen moslimextremisten ene drugscriminelen.
Over die advocaten had de Tweede Kamer ook wat te zeggen. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil dat er een maximum komt aan het aantal advocaten waar EBI-gevangenen contact mee mogen onderhouden. De advocaten moeten vrij toegang hebben tot hun cliënten, maar vormen zo ook een mogelijke weg waarlangs verdachten berichten door kunnen geven aan hun handlangers buiten de gevangenis. Het aantal advocaten per gevangene beperken tot twee is volgens de VVD de beste oplossing.
Minister Weerwind, zelf van D66, vindt de voorstellen te ver gaan. Ze zouden een inbreuk vormen op de fundamentele rechten waar gevangenen op moeten kunnen rekenen. De vrije advocatenkeuze is daar één van.