Binnenland

Beveiliging voor opiniemakers in islamdebat

17-03-2015 08:00

Steeds meer opiniemakers in het islamdebat in Nederland krijgen beveiliging vanuit de plaatselijke politie of de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dit schrijft De Telegraaf.

De bedreigde opiniemakers moeten hun agenda’s delen met de veiligheidsdiensten, zodat te allen tijde bekend is met wie ze afspreken en waar. Ook worden er trackers aangebracht op hun telefoon. Bovendien moeten ze adressen van familieleden en werkgevers doorgeven, bevestigen bronnen.

Beveiliging

De krant sprak maandag met een publicist die al enige tijd slachtoffer is van bedreiging. Deze  publicist krijgt sinds enige dagen beveiliging, omdat hij kritisch is over jihadgangers en radicale moslims. De politie waarschuwde hem dat hij mogelijk gevaar loopt. “Ze zijn vooral benauwd voor de reacties als mij iets overkomt.” Binnenkort krijgt hij thuis advies over zijn veiligheid: “Hoe ik snel weg kan komen als er iets dreigt.” De publicist overweegt inmiddels ook om op een veiliger locatie te gaan wonen.

Ook heeft hij een noodnummer gekregen van de politie, dat hij kan bellen zodra hij persoonsbeveiliging nodig heeft. Het nummer is van de politie-eenheid ’TBB Special Care’.

NCTV

De publicist wil anoniem blijven, maar heeft aan de krant wel de afspraken met de speciale politieafdeling overlegd. NCTV-woordvoerder Edmond Messchaert zegt geen mededelingen te doen over aantallen Nederlanders die vanwege de verhitte islamdiscussie inmiddels worden beveiligd. Wel zegt hij: “Zowel de NCTV als de politie kunnen een contactpersoon toewijzen aan personen. Dit gebeurt regelmatig, bijvoorbeeld als er sprake is geweest van een incident, denk aan de recente incidenten met kandidaten van de PVV in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen, maar ook na de aanslagen in Parijs heeft de NCTV bijvoorbeeld contact gehad met een aantal personen.”