Goede doelen hebben in Nederland over het algemeen een goede reputatie. Ondanks de vermeende vrekkigheid van Nederlanders, zijn er dan ook veel mensen aangesloten bij een of meerdere goede doelen. Niet al het geld bij goede doelen wordt echter even goed besteed. Zo bleek uit recent onderzoek dat wervingsbureaus goud geld verdienen dankzij goede doelen, die kennelijk ledencontributies agressief inzetten voor de werving van nieuwe leden. Tel daarbij op dat in deze economische tijden elke besparing helpt om je huishoudboekje te ontlasten, en je hebt al twee hele gegronde redenen om je lidmaatschap aan al die goede doelen eens in overweging te nemen. Helaas zitten er wel de nodige haken en ogen aan het opzeggen bij bijvoorbeeld KWF Kankerbestrijding.
Goede doelen mogen dan wel claimen de beste bedoelingen te hebben, maar de belangen van donateurs zelf staan meestal onderaan hun lijstje met prioriteiten. Wanneer je eenmaal als visje aan hun haak geslagen bent, is het vaak verdraaid lastig om ze ervan te overtuigen dat je toch bij nader inzien besloten hebt je lidmaatschap niet door te zetten. Daarom de volgende tips bij het opzeggen bij KWF Kankerbestrijding of een andergoed doel.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat jouw bijdrage een kleine druppel is in de financiële vijver of oceaan van het goede doel. Natuurlijk, elk beetje helpt, maar je hoeft niet bang te zijn dat een goededoelenorganisatie direct faillissement aan zou moeten vragen nadat jij besloten hebt dat je het niet langer financieel verantwoord vindt om het goede doel te blijven steunen. Wanneer je bijvoorbeeld je lidmaatschap bij maatschappelijk betrokken goede doelen zoals KWF Kankerbestrijding of het Rode Kruis wilt opzeggen, is het lastig om niet iets van een schuldgevoel te krijgen. Zadel jezelf echter niet op met een irrationele schaamte en schuldgevoel dat je ervan zou weerhouden om de beste beslissing voor jouw situatie te nemen.
Goededoelenorganisaties zullen hun donateurs vaak proberen te overtuigen van het feit dat ze willens en wetens een contract hebben ondertekend voor bijvoorbeeld een jaar of langer, en dat ze om die reden niet zomaar een einde zouden kunnen maken aan hun donateurschap. In werkelijkheid heb je als donateur vaak het recht om binnen een bepaalde opzegtermijn je lidmaatschap stop te mogen zetten, ook wanneer het lidmaatschap nog langere tijd zou duren. Trap ook niet in automatisch verlengde abonnementen, deze hebben namelijk vaak niet een zelfde wettige duur.
Het is voor de een vaak lastiger dan voor de ander om te doen, maar laat je nooit afbluffen door medewerkers van bijvoorbeeld KWF Kankerbestrijding. Onthoud altijd dat je het volste recht hebt om een einde te maken aan je donateurschap, ondanks de pogingen die een callcentermedewerker waarschijnlijk zal doen om je van het tegendeel te overtuigen. Mocht je toch aan het twijfelen gebracht worden, besef dan dat deze medewerker onder meer betaald wordt met jouw donaties om je er van te overtuigen toch donateur te blijven.