Politiek

Eurocommissaris: ‘Dreiging georganiseerde misdaad even groot als terreurdreiging’

07-02-2023 18:15

Coke
Shutterstock.

Volgens Eurocommissaris Ylva Johansson is de georganiseerde misdaad zo’n bedreiging geworden dat het gelijkstaat aan terreurdreiging. Johansson pleit dan ook voor betere samenwerking tussen landen als België en Nederland in de opsporing en bestrijding van drugsmisdaad. Johansson deed haar uitspraken tijdens een bezoek aan de haven van Antwerpen.

Verder zei Johansson dat “mensen die drugs gebruiken” zich ervan bewust moeten zijn dat zij “schietpartijen en doden op staat voeden”

Johansson:

“De dreiging die uitgaat van de georganiseerde misdaad is in mijn ogen even groot als die van een terreurdreiging. We moeten die met dezelfde energie en vastberadenheid bestrijden.

“We zien een toename van drugsgebruik bij mensen die goed ingeburgerd zijn en die zichzelf niet als drugsverslaafden beschouwen. Ze gebruiken ze voor de lol. Ze moeten beseffen dat ze schietpartijen en doden op straat in de hand werken.”

11-jarig meisje

Johansson refereerde aan een elfjarig meisje dat onlang werd doodgeschoten in Antwepen bij een ruzie tussen drugsbendes. “Het gebruik van drugs is wat dit elfjarige meisje heeft gedood”, aldus de eurocommissaris.