Partnerbijdrage

Letselschade na een bedrijfsongeval

14-03-2023 11:34

U bent met een machine aan het werk als het misgaat en u letsel door de machine oploopt. Of u valt op het werk of wordt aangereden door een collega. Maar wat nu als u letselschade oploopt tijdens het werk? Wie is aansprakelijk en welke schade wordt vergoed? En wat kan een letselschade advocaat voor u betekenen, zoals een letselschade advocaat in Groningen als daar een ongeluk gebeurd is?

Werkgeversaansprakelijkheid

In het geval van een bedrijfsongeval, is het van belang om te beoordelen of een werkgever aansprakelijk is. Is dit het geval, dan wordt gesproken van werkgeversaansprakelijkheid. De regeling omtrent de aansprakelijkheid van werkgevers is te vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

In artikel 7:658 BW staat dat een werkgever ervoor moet zorgen dat u veilig uw werk moet doen. Dit bestaat er onder andere uit dat machines en gereedschappen in orde zijn, maar ook dat de werkgever zorgt voor voldoende beschermende kleding en hij of zij voldoende schriftelijke instructies geeft over hoe het werk veilig uit te voeren. Ten slotte dient een werkgever voldoende toezicht op de werkzaamheden te houden.

Het voorgaande wordt ook wel de zorgplicht van de werkgever genoemd. Wordt hier niet aan voldaan door de werkgever, dan is deze aansprakelijk te houden voor de door u geleden letselschade. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid, dan kunt u ook een letselschade advocaat inschakelen, zoals een letselschade advocaat Eindhoven.

Letselschade door fout van een collega

Bij een werkgeversaansprakelijkheid wordt vaak direct gedacht aan een ongeval op het werk door toedoen van de werkgever. Bijvoorbeeld omdat u met een machine aan het werk bent en hierbij letsel oploopt. Maar wat nu als u letsel oploopt door een fout van een collega. Bijvoorbeeld omdat u aangereden wordt door een heftruck. Wie is er dan aansprakelijk, de collega of de werkgever?

Dit probleem wordt door de wetgever opgelost. In de wet staat namelijk dat de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor een fout van een van zijn werknemers. Dus als u op het werk wordt aangereden door een collega, dan is de werkgever aansprakelijk voor uw letselschade.

Werkgever aansprakelijk voor verkeersongeval

Wet weten nu dat en bedrijfsongeval onder werkgeversaansprakelijkheid valt, evenals schade veroorzaakt door een werknemer aan een collega of derde. Maar wist u dat werkgevers onder omstandigheden ook aansprakelijk zijn voor een verkeersongeval?

Stel u bent vertegenwoordiger, vrachtwagenchauffeur of pizzabezorger. U rijdt onder werktijd op de openbare weg voor uw werk, bijvoorbeeld om een relatie te bezoeken, goederen af te leven of een pizza te bezorgen. Maar u krijgt onderweg een aanrijding of eenzijdig verkeersongeval. Wie kan er nu aansprakelijk gesteld worden?

Wordt u aangereden door toedoen van een ander, dan is deze persoon aansprakelijk. Uw letselschade wordt dan door deze persoon of beter, zijn verzekeraar, betaald. Maar bij een eenzijdig ongeval is er geen aansprakelijke partij. Dit geldt ook als u zelf een verkeersongeval veroorzaakt. In de jurisprudentie (rechtspraak) is echter uitgemaakt dat indien u een verkeersongeval onder werktijd overkomt, de werkgever aansprakelijk is voor uw letselschade.

Een werkgever is dus voor meer dan alleen een arbeidsongeval aansprakelijk.