ThePostOnline

De juiste stappen voor het gebruik van een laadpaal

29-06-2023 10:27

Wil je jouw elektrische voertuig opladen door middel van een oplaadpunt in jouw omgeving? Dan is het van belang dat je weet wat je allemaal kan verwachten. Er zijn namelijk een aantal stappen die je moet doorlopen voordat je weer voorzien bent van een volle accu. Maar hoe gebruik je een laadpaal dan optimaal? Onderstaande stappen zorgen ervoor dat je overal van op de hoogte bent.

Stap 1: Plan uw laadsessie

Voordat je jouw elektrische voertuig gaat opladen, is het belangrijk om jouw laadsessie te plannen. Dit omvat het bepalen van de benodigde laadtijd, zodat je voldoende energie heeft om jouw bestemming te bereiken. Houd er rekening mee dat de laadsnelheid kan variëren, afhankelijk van het type laadpaal en jouw voertuig.

Stap 2: Zoek een laadpaal

Nu je jouw laadsessie hebt gepland, moet je een geschikte laadpaal vinden. Er zijn verschillende manieren om laadpalen te vinden. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van mobiele apps, websites of navigatiesystemen die laadpunten markeren. Daarnaast kun je mogelijk ook laadpalen vinden bij parkeergarages, winkelcentra of andere openbare locaties.

Stap 3: Controleer de laadpaal

Bij aankomst bij de laadpaal is het belangrijk om deze eerst te controleren voordat je begint met opladen. Controleer of de laadpaal in goede staat verkeert en geen zichtbare tekenen van schade vertoont. Zorg er ook voor dat er geen obstakels zijn die het oplaadproces kunnen belemmeren.

Stap 4: Activeer de laadsessie

Om de laadsessie te activeren, moet je jouw elektrische voertuig aansluiten op de laadpaal. Controleer of het oplaadsnoer en de aansluiting van jouw voertuig schoon zijn en vrij van vuil of stof. Sluit vervolgens het oplaadsnoer aan op de laadpaal en jouw voertuig. Bij sommige laadpalen moet je mogelijk ook een laadpas of mobiele app gebruiken om de laadsessie te starten.

Stap 5: Wacht op het opladen

Nadat je de laadsessie heeft gestart, begint jouw voertuig met opladen. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens dit proces, aangezien de oplaadtijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de laadpaal en de huidige laadstatus van jouw voertuig. Sommige laadpalen hebben displays die de voortgang van het opladen weergeven, terwijl andere laadpalen mogelijk alleen een LED-indicator hebben om aan te geven dat het opladen bezig is.

Stap 6: Beëindig de laadsessie

Zodra jouw voertuig volledig is opgeladen of je de gewenste laadtijd hebt bereikt, is het tijd om de laadsessie te beëindigen. Ontkoppel eerst het oplaadsnoer van jouw voertuig en vervolgens van de laadpaal. Zorg ervoor dat je het snoer netjes oprolt en dat het klaar is voor de volgende gebruiker. Heb je een eigen laadkabel? Zorg dan dat je deze zo goed mogelijk hebt opgerold, zodat je er bij een volgend laadmoment geen problemen mee hebt en gelijk weer met opladen kan beginnen. Het is ook beleefd om eventuele afvalstoffen op te ruimen en de directe omgeving van de laadpaal schoon achter te laten. Zo heb je weer een volle accu voor de autoritten die op de planning staan.