SEOUL, 18 juli (Reuters) – Voor het eerst sinds de jaren ’80 vorige eeuw heeft een Amerikaanse ballistische raketonderzeeër (Submersible Ship Ballistic Nucelar, SSBN) met kernwapens dinsdag een bezoek gebracht aan Zuid-Korea, terwijl de bondgenoten besprekingen begonnen om hun reacties te coördineren in het geval van een nucleaire oorlog met Noord-Korea.
De Indo-Pacific-coördinator van het Witte Huis, Kurt Campbell, bevestigde het zeldzame bezoek, dat werd verwacht nadat het was aangekondigd in een gezamenlijke verklaring tijdens een topontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol en de Amerikaanse president Joe Biden in Washington in april.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Een Ohio-class SSBN. Lance corporal Emily Weiss/US Navy.
“Op dit moment meert een Amerikaanse kernonderzeeër aan in Busan. Dat is het eerste bezoek van (een) Amerikaanse kernonderzeeër in tientallen jaren,” vertelde Campbell aan verslaggevers tijdens een briefing in Seoel, waar hij de eerste bespreking van de Nucleaire Consultatieve Groep (NCG) met Zuid-Koreaanse functionarissen bijwoonde.
De groep, gericht op het beter coördineren van een geallieerde nucleaire reactie in het geval van een oorlog met Noord-Korea, werd ook aangekondigd tijdens de top in april te midden van een groeiende roep in Zuid-Korea om eigen kernwapens, een stap waar Washington tegen is.
Noord-Korea, dat vorige week een intercontinentale ballistische raket (ICBM) testte, veroordeelde de NCG maandag voor het “openlijk bespreken van het gebruik van kernwapens” en waarschuwde tegen geallieerde plannen om meer militair machtsvertoon te tonen, waaronder het bezoek aan de onderzeeër.
Campbell identificeerde de onderzeeër niet, maar zei dat het bezoek een uiting is van de Amerikaanse betrokkenheid bij de defensie van Zuid-Korea.
Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bevestigde later de aankomst van de onderzeeër en identificeerde deze als de USS Kentucky, een Ohio-class SSBN.
Amerikaanse SSBN’s zijn afhankelijk van stealth om hun overleving te garanderen en hun vermogen om tijdens een oorlog kernraketten te lanceren te behouden, en ze maken zelden openbare stops in buitenlandse havens.
De Verenigde Staten hebben beloofd om meer strategische middelen, zoals vliegdekschepen, onderzeeërs en langeafstandsbommenwerpers, in te zetten in Zuid-Korea om Noord-Korea af te schrikken, dat steeds krachtigere raketten heeft ontwikkeld die doelen kunnen raken zo ver weg als de Verenigde Staten.
De Amerikaanse marine heeft 14 SSBN’s, die vaak ‘boomers‘ worden genoemd. De Ohio-klasse onderzeeërs hebben 20 Trident II D5 (MIRV) raketten aan boord, die elk tot acht kernkoppen met een vermogen van 475 kiloton kunnen afleveren op doelen die tot 12.000 km ver weg liggen.
Er waren regelmatig SSBN-bezoeken aan Zuid-Korea in de jaren 1970, ook een periode waarin Zuid-Korea de kracht van de Amerikaanse inzet en de noodzaak van een eigen kernwapenarsenaal besprak, volgens een rapport van de Federation of American Scientists.
Kim Tae-hyo, de belangrijkste nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, die medevoorzitter was van de bijeenkomst, zei dat de besprekingen voldoende zijn om ervoor te zorgen dat Zuid-Korea geen eigen kernwapens hoeft te ontwikkelen.
De twee partijen kwamen overeen om het delen van informatie – inclusief het opzetten van een beveiligd communicatienetwerk – en de coördinatie en planning te vergemakkelijken in het geval van een Noord-Koreaanse nucleaire aanval, die een “overweldigende” reactie van de geallieerden zou vereisen, zei Kim.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Een UGM-133 Trident II wordt gelanceerd vanaf een SSBN. Mass Communication Specialist 1st Class Brian G. Reynolds/US Navy.
De bondgenoten zullen ook “operaties, oefeningen, simulaties, trainingen en investeringsactiviteiten” ontwikkelen om de nucleaire afschrikking en reactiemogelijkheden op het Koreaanse schiereiland te versterken, aldus een verklaring die na de bijeenkomst werd vrijgegeven.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol zei dat de NCG een “startpunt” zou zijn om een sterke en effectieve afschrikking tegen Noord-Korea op te bouwen.
“Door middel van een Zuid-Koreaans-Amerikaanse alliantie die is geüpgraded naar een nieuw, op kernenergie gebaseerd paradigma, zullen we aanzienlijke inspanningen leveren om de nucleaire en raketdreigingen van Noord-Korea fundamenteel te blokkeren,” vertelde Yoon tijdens een briefing.
China en Noord-Korea hebben de vorming van de groep bekritiseerd als een verdere verhoging van de spanningen op het Koreaanse schiereiland.
Op de vraag of Zuid-Korea een rol zal spelen in de Amerikaanse besluitvorming, zei een hoge ambtenaar van de Amerikaanse regering tegen Reuters dat de groep meer gaat over het delen van informatie.
“Een groot deel van het doel hier is om ervoor te zorgen dat onze Zuid-Koreaanse bondgenoten meer transparantie, meer toegang en een directere verbinding met de planning hebben, zodat ze kunnen begrijpen hoe overheidsfunctionarissen al lang nadenken over wat er bij defensie en afschrikking voor Zuid-Korea komt kijken,” zei de functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om de gesprekken te bespreken.