Er was eens een politcus met een strik

05-12-2011 10:00

Daadkrachtig? Poldermodel is meer zijn stijl, maar dan wel extra, extra langzaam. Taalvaardig? Een gemiddelde asielzoeker die twee maanden in ons land is spreekt beter Nederlands.  Nee, Elio Di Rupo is twee dingen die een politicus absoluut moet zijn absoluut niet. Maar een ding is hij wel en dat is stijlvast.  Als je strik maar goed zit, is het levensmotto van deze nep Belg en dat hij als politicus nogal tekortschiet op bepaalde punten doet er daardoor natuurlijk helemaal niet meer toe.

Di Rupo verschijnt nooit in de openbaarheid zonder zijn immer rode vlinderdas om zijn nek en dat siert hem. Das-dragende politici zijn anders dan hun stropdasserige collega’s. Ze zijn eigenzinnig, hebben lef en zien er door dat kleine gerimpelde stukje stof gewoon veel slimmer uit. Een van de grootste politici van de vorige eeuw had deze bovengenoemde eigenschappen allemaal,  al leek hij behalve slim ook nog steeds sterk op een bulldog. Winston Churchill was dan ook een vervend strik-drager. Di Rupo is misschien een kleine uitzondering op de regel is en in vergelijking tot Churchill politiek zo licht als een veertje.  Hoewel hij zich dus niet op veel gebieden nooit zal kunnen meten met deze Brit, moet het toch een troost zijn dat hij dat op het gebied van stijl in elk geval wel kan.

Die troost zal hij wel nodig hebben als hij straks word kennis moet maken met  andere, waarschijnlijk hun lachen niet in kunnen houdende, Europese bazen.  In zijn slechtste Nederlands, of een andere taal die hij amper spreekt  zal hij ze terecht wijzen en daarna  met wat gepaste Italiaanse import arrogantie de beide zijkanten rechttrekken en weglopen.  Dat laatste is absoluut hetgeen wat de strik superieur aan de stropdas draagt. Als een politicus zijn stropdas aantrekt dan is de kans groter  dat diegene stikt. Als die zelfde politici dat doet bij een strik( bij voorkeur eentje die politieke kleur bekend), staat dat autoritair. In sommige voormalige Russische satellietstaten wordt de autoritaire socialist verschrikkelijk gemist. Dit is Di Rupo’s kans. Door zijn strik steeds recht te trekken nadat hij een standpunt heeft uitgesproken kan hij wereldberoemd worden in Oost-Europa. Zijn portret zal ingelijst worden en opgehangen worden aan een  flinterdunne muur van een gammele flat. Als ik Di Rupo was, zou ik me als de sodemieter een verrekt goede strik rechttrek techniek eigen maken.

Toch, zodra over een paar weken, maanden of misschien wel jaren sommige gewelddadige Belgen hem spuugzat zijn, zullen ze dankbaar gebruik maken van zijn strik. Ze zullen er net zo lang heel hard aan trekken totdat hij overlijd.  Aangezien het stikken met een strik iets langer( of heel veel langer) duurt dan bij – het woord zegt het al- stropdas, zal het een zeer langzame en pijnlijke dood worden voor de leider van het lachertje van Europa. Dan heeft de strik hem de das om gedaan, letterlijk.