(Bloomberg, 6 oktober 2023) – Duitse kleine en middelgrote bedrijven dringen er bij de regering op aan om lasten zoals de beruchte bureaucratie en hoge energiekosten te verlichten. Het MKB in Duitsland wordt gezien als de ruggengraat van de grootste economie van Europa.
Duitsland moet zich richten op het vinden van nieuwe bronnen van innovatie en groei buiten de zware industrie en de chemische sector, zegt Christoph Ahlhaus, voorzitter van BVMV, de vereniging van middelgrote bedrijven.
Maar om de verschuiving onder controle te krijgen, moet de overheid een nieuw kader voor toekomstige investeringen scheppen.
“Dit is een zelfgemaakt probleem in Duitsland,” zei Ahlhaus in een interview met Bloomberg TV.
“Onze politici willen hoge energieprijzen om de wereldwijde klimaatveranderingsproblemen op te lossen, en het is niet mogelijk voor Duitsland om het alleen te doen.”
Kanselier Olaf Scholz heeft ingrijpende hervormingen beloofd om de Duitse industrie te helpen bij een fundamentele verschuiving nadat de goedkope energie-import uit Rusland werd stopgezet en de groeivooruitzichten in belangrijke markten zoals China somberder werden.
Maar de vooruitgang verloopt traag omdat de regerende coalitie van sociaaldemocraten, groenen en liberaal-democraten worstelt met interne geschillen.
Kleine en middelgrote bedrijven, de zogenaamde Mittelstand, zijn goed voor bijna 60% van de banen in Duitsland en bijna de helft van de economische output van het land.
Veel van deze bedrijven zijn zeer gespecialiseerde familiebedrijven die wereldwijd actief zijn, zonder dat ze evenveel publieke aandacht trekken als bijvoorbeeld Volkswagen AG, Siemens AG of BASF SE.
Toch zijn veel kleinere bedrijven, net als sommige industriële kolossen in Duitsland, afhankelijk van China, waar de economische groei hapert en leveranciers worden gehinderd door personeelstekorten en eerdere sluitingen vanwege de pandemie.
“Het is veel moeilijker voor kleine en middelgrote bedrijven om hun toeleveringsketens te veranderen”, aldus Ahlhaus.
Toch kan de gedeeltelijke afbouw van toeleveringsketens vanuit China ook een kans zijn voor kleinere, wendbaardere bedrijven om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.
Als het gaat om het verkennen van nieuwe markten, biedt Afrika ook een groot potentieel voor de toekomst, zei hij.
Ahlhaus wees mediaberichten van de hand die Duitsland bestempelen als de zieke man van Europa, een term die zo’n 20 jaar geleden werd gebruikt voordat ingrijpende arbeidsmarkthervormingen de economische groei nieuw leven inbliezen.
Toch ligt het land op koers voor het eerste volledige jaar van krimp sinds de pandemie.
“De Duitse regering moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we niet de zieke man van Europa worden,” zei hij.