Economie

Klaas Knot tevreden met huidig beleid ECB, ‘we zitten bovenop de inflatie’

06-10-2023 18:27

Klaas Knot
President van De Nederlandse Bank (DNB), Klaas Knot. Foto @Dhiraj Singh/Bloomberg

(Bloomberg, 6 oktober 2023) – Klaas Knot, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, zei dat hij tevreden is met de huidige monetaire beleidsinstellingen in een poging om de inflatie terug te brengen naar 2%.

“Ik denk dat ik tevreden ben met het huidige beleid,” vertelde de Nederlandse centrale bankchef vrijdag tijdens een paneldiscussie in Slowakije. “Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe schokken zullen komen.”

De ECB “zit nu bovenop de inflatie”, zei hij, terwijl hij waarschuwde dat de geopolitiek fragmentatie veroorzaakt die beleidsmakers waarschijnlijk zal dwingen om meer rekening te houden “met negatieve schokken aan de aanbodzijde dan met positieve schokken aan de aanbodzijde”.

Financieringskosten voor langere tijd hoog

Na een tiende achtereenvolgende verhoging van de depositorente naar 4% vorige maand, geven ECB-functionarissen aan dat hun ongekende verkrappingscampagne waarschijnlijk ten einde is.

Vanaf nu zullen de financieringskosten waarschijnlijk voor langere tijd hoog blijven, zeggen ze, als onderdeel van een breder wereldwijd thema dat de rente op staatsobligaties opdrijft.

Zachte landing euroblok

Het gevaar is dat de druk op leners de economieën, waaronder de eurozone met 20 landen, nog meer tegenwind geeft. Toch kan het blok nog steeds een zachte landing maken, in plaats van een harder scenario, als de inflatie weer richting de doelstelling gaat.

“De groeicijfers dalen, maar we zitten nog steeds ruim in het positieve domein. Ik denk dat dit alle redenen zijn waarom we in dit geval in het positieve kamp kunnen zitten,” vertelde de Sloveense centralebankpresident Bostjan Vasle tijdens hetzelfde evenement, de Tatra Summit.

Inflatie 2% in 2025

De economische projecties van de ECB gaan momenteel uit van een terugkeer naar de inflatiedoelstelling van 2% in 2025 zonder dat er een recessie op komst is.

Of dat vooruitzicht standhoudt, zal een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de toekomstige beleidskoers, zei Boris Vujcic, gouverneur van de Kroatische centrale bank.

“Ik kan drie, zes maanden misschien met relatieve zekerheid zien wat er gaat gebeuren, en dan zien we wel,” zei hij.

Data-afhankelijk

Als de prognose van de ECB niet uitkomt, “dan is er altijd een mogelijkheid voor zowel verhogingen als verlagingen. We zijn data-afhankelijk, dus we kunnen beide kanten op, afhankelijk van waar de data uitkomen.”

Peter Kazimir uit Slowakije sloot zich aan bij dat gevoel en zei: “Ik wacht op de prognoses voor december en maart.”