Economie

ECB laat rentetarieven ongewijzigd, voor het eerst in meer dan jaar

26-10-2023 15:07

Christine Lagarde
Christine Lagarde. Bloomberg.

(Bloomberg, 26 oktober 2024) – De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst in meer dan een jaar de rentetarieven ongewijzigd gelaten om te peilen of een ongekende reeks verhogingen erin zal slagen de inflatie te beteugelen.

Na het messcherpe besluit van vorige maand om de depositorente te verhogen naar een recordhoogte van 4%, hielden de beleidsmakers het daar donderdag bij – overeenkomstig de voorspellingen van alle door Bloomberg onderzochte economen.

In een verklaring herhaalden ze dat het lang genoeg vasthouden van de leenkosten op dat niveau een “substantiële bijdrage” zal leveren aan het terugbrengen van de stijging van de consumentenprijzen naar de doelstelling van 2%.

De euro hield verlies ten opzichte van de dollar, terwijl Duitse obligaties hoger noteerden.

Hoogtepunt leenkosten

Net als haar collega’s in de VS en het VK heeft de ECB de deur niet gesloten voor verdere verhogingen, mocht de inflatie niet snel genoeg afnemen. Maar er is weinig twijfel onder economen en beleggers dat het hoogtepunt voor de leenkosten in de eurozone is bereikt na 10 opeenvolgende verhogingen vanaf juli 2022.

Dat wakkert de weddenschappen aan over wanneer de eerste renteverlagingen komen, waarbij beleggers geloven in het “hoger-voor-langer”-verhaal van de ECB door verlagingen vanaf volgend najaar in te calculeren. Zelfs nu de regio het risico loopt eindelijk in een recessie terecht te komen.

Ambtenaren geven niet veel aanwijzingen en richten zich in plaats daarvan op andere beleidshefbomen – voornamelijk de pandemische obligatieportefeuille van 1,7 biljoen euro, bekend als PEPP.

Spanningen in Midden-Oosten

Een snellere afbouw van PEPP dan momenteel gepland zou de monetaire verkrapping versterken en een bredere uitstap uit de stimuleringsmaatregelen van het crisistijdperk versnellen.

Maar een dergelijke stap kan controversieel blijken nu de spanningen in het Midden-Oosten de olieprijzen dreigen op te drijven, de Italiaanse overheidsfinanciën beleggers zorgen baren en de economie van de eurozone hapert.

De Raad van Bestuur zei dat de binnenkomende gegevens haar eerdere beoordeling van de prijsvooruitzichten voor de middellange termijn “in grote lijnen hebben bevestigd”.

Artikel gaat verder na afbeelding.

“De inflatie zal naar verwachting nog steeds te lang te hoog blijven en de binnenlandse prijsdruk blijft sterk”, aldus de raad.

President Christine Lagarde zal het besluit toelichten tijdens een persconferentie om 15.45 uur in Athene, waar de Raad van Bestuur bijeenkomt voor een van zijn reguliere vergaderingen buiten het hoofdkantoor in Frankfurt.

Wereldwijde rentevergaderingen

De aankondiging van de ECB maakt deel uit van een reeks wereldwijde rentevergaderingen. Op woensdag hield de Bank of Canada de rente voor de tweede achtereenvolgende keer ongewijzigd, maar liet de mogelijkheid van meer verkrapping open.

Volgende week nemen de Federal Reserve en de Bank of England besluiten. Er wordt verwacht dat beide de hand op de knip zullen houden.

Sinds hun laatste beleidsbijeenkomst in september hebben ECB-functionarissen de inflatie meer zien vertragen dan verwacht. Volgens een schatting van Bloomberg Economics zou de inflatie deze maand kunnen afnemen tot een tweejarig dieptepunt van ongeveer 3%.

Neergang

Maar terwijl de stijging van de rente gunstig is voor kredietverstrekkers zoals Deutsche Bank, zullen de cijfers van het bruto binnenlands product voor het derde kwartaal voor de eurozone waarschijnlijk op zijn best een magere groei laten zien.

Enquêtes van inkoopmanagers voor oktober gaven aan dat zowel de verwerkende industrie als de dienstensector vastzitten in een neergang.

Duitsland, de grootste economie van het monetaire blok, is ook de grootste zorg omdat het land geconfronteerd wordt met het vooruitzicht van een tweede recessie in iets meer dan een jaar. Beleidsmakers van de ECB moeten tot december wachten op nieuwe projecties van medewerkers die tot in 2026 vooruitkijken.