OPINIE
Closeread van dit artikel op RTLNieuws.nl.
Miriam draagt pijn van doodgeboren zus altijd mee: ‘Ik leefde voor twee’
“Kinderen die geboren worden na een doodgeboren of jong overleden broertje of zusje kunnen daar op latere leeftijd last van krijgen.”
Omdat de ouders getraumatiseerd zijn natuurlijk. Want zelf hebben ze geen herinnering aan hun doodgeboren broertje of zusje. Toch?
TOCH?
“Voor het eerst wordt deze groep in Nederland erkend door ze een naam te geven: Elviskinderen.”
Iets zegt mij dat dit een volkomen uit de duim gezogen onzinterm is zonder ook maar het begin van een wetenschappelijke basis.
“En die erkenning maakt ontzettend veel los, merken therapeuten. “Ik durf te zeggen dat het om honderdduizenden kinderen in Nederland gaat.”
Zozo! ‘Therapeuten merken dat het veel losmaakt’ en ‘honderdduizenden kinderen’! Dit zijn nogal wat forse claims!
Maar gelukkig is RTL Nieuws een journalistiek platform en daar weten ze: bijzondere claims vragen om bijzondere bewijzen.
Toch, RTL Nieuws?
TOCH?
“Elviskinderen is in Nederland een vrij nieuw fenomeen, dat steeds meer bekendheid krijgt.”
Aha, het heeft ‘steeds meer bekendheid’!
Het zal RTL Nieuws nu dus weinig moeite kosten dit stevig te onderbouwen, met tal van experts, voorbeelden, ‘therapeuten’, die kinderen zelf…aangezien het, volgens RTL ‘Nieuws’, ‘bekendheid’ heeft moet dat geen enkel probleem zijn.
Ik ben benieuwd!
“Psychotherapeut Ard Nieuwenbroek”
Hee, dat is gek: in het BIG-register voor psychotherapeuten (‘psychotherapeut’ is een wettelijk beschermde titel die alleen BIG-geregistreerden mogen gebruiken) komt helemaal geen enkele ‘Nieuwenbroek’ voor.
Nog gekker: volgens de website van Ard Nieuwenbroek zelf noemt Ard Nieuwenbroek zichzelf geeneens ‘psychotherapeut’!
Toch is Ard Nieuwenbroek ‘psychotherapeut’, volgens RTL ‘Nieuws’ (screenshot van eerdere editie artikel op RTL Nieuws). Hoe kan dat dan? Raar!
Update: inmiddels is dit door RTL Nieuws gerectificeerd.
“bedacht de term twee jaar geleden, vernoemd naar Elvis Presley, wiens oudere tweelingbroertje overleed tijdens de geboorte.”
Wacht…dus Ard Nieuwenbroek, die vooral kwakzalvercoach is van allerlei onzintherapietjes, maar beslist GEEN psychotherapeut, heeft de term ‘Elviskinderen’ gewoon ‘bedacht’?
Dat klinkt niet echt wetenschappelijk. Of zelfs maar inhoudelijk. Dat klinkt meer alsof één of andere kwakzalver (géén psychotherapeut) een term heeft gefantaseerd, daar een boekje over heeft geschreven en daar nu geld mee wil verdienen.
Gelukkig krijgt Ard ‘Geen Pyschotherapeut’ Nieuwenbroek nu een kritiekloos reclamepodium van RTL ‘Nieuws’…
“Het is een kind dat het verdriet, de lasten en verwachtingen op zich neemt van een kind dat er niet meer is door een miskraam, stilgeboorte of wiegendood. Het is een kind dat eigenlijk iets goed wil maken wat niet goed te maken valt.”
De aarde is plat is ook een mening (hoi Thierry!). Maar waarom zouden we deze mening moeten accepteren als waarheid, of zelfs maar als expertise? Het klinkt toch echt als volslagen onzin.
Waar blijft nou eindelijk die zo verlangde onderbouwing, RTL ‘Nieuws’?
Dit is ‘journalistiek’, geen meningenrubriekje.
Toch?
TOCH?
“Hij merkt dat het onderwerp leeft. “Ik durf te zeggen dat er op dit moment in Nederland honderdduizenden Elviskinderen zijn. Als ik erover spreek, zijn er altijd mensen die met voorbeelden komen. Van zichzelf of uit hun eigen familie.” Volgens Nieuwenbroek wordt die schatting gedeeld door therapeuten in het hele land.”
Dus: eerst beweert RTL ‘Nieuws’ zélf dat ‘therapeuten merken dat die erkenning veel los maakt’ en dat het gaat om ‘honderdduizenden kinderen’. En om dat te onderbouwen komt RTL ‘Nieuws’ met de bedenker van de onzinterm zelf op de proppen die doodleuk ongecheckte, niet-onderbouwde, zeer onwaarschijnlijke maar exact dezelfde beweringen doet…
Seriously, RTL Nieuws?
Als iemand zegt dat er ‘honderdduizenden’ van iets zijn, wat dan ook, dan stel je daar toch een kritische vraag over? Een kind zonder opleiding snapt nog dat ‘honderdduizenden’ nogal veel is en dat zoiets om extra bewijs vraagt.
De bewering van de bedenker van een theorie zelf is geen bewijs. Eerder een reden het nóg verder in twijfel te trekken.
Wat ik nu vooral in twijfel trek is of RTL ‘Nieuws’ eigenlijk wel een serieus te nemen nieuwsplatform is…
“In het buitenland wordt de term vervangkind gebruikt, waarmee een kind wordt beschreven dat is geboren om de leegte op te vullen die de ouders nog niet hebben verwerkt. In de afgelopen jaren zijn in onder meer de VS en Italië wetenschappelijke artikelen over het onderwerp verschenen. Ook is er een aantal boeken over geschreven, zoals van de Amerikaanse klinisch psycholoog Kristina Schellinski, over het verborgen trauma van een ‘vervangkind’.”
Ten eerste gaat dit over het buitenland en ten tweede over ‘vervangkinderen’, beslist NIET over ‘Elviskinderen’. Dit is dus een onderbouwing voor een heel ander onderwerp.
“Nieuwenbroek vindt de term vervangkind een onjuiste term. “De ouders hebben in veel situaties het kind niet gekozen als vervanging. Ze zijn heel blij met het daarna geboren kind. Het gaat erom dat een Elviskind het kind is dat een ander kind overleeft. De ander is dood.”
Ik vind de term ‘appel’ voor appels een onjuiste term. Zijn ‘appels’ nu voortaan ‘peren’?
“Miriam Zwaga (65) uit Nuenen is een Elviskind”
Zoals ik een dikke Chinees ben.
“en net als hij geboren op 8 januari”
Wie is die ‘hij’?
“Miriam is de op één na jongste in een gezin van zes kinderen, en ze zou eigenlijk ook nog een tweelingzusje hebben, maar dat is door abortus om het leven gekomen.”
‘Om het leven gekomen’ moet zijn: ‘geaborteerd’.
“Mijn moeder heeft dit met een breinaald in paniek gedaan en is vervolgens bloedend binnengebracht bij een tante van me. Het andere kind heeft het niet gered, maar ik wel.”
Oncontroleerbare anekdote, goed verhaal, lekker kort ook, doen we lekker helemaal niks mee.
“Door haar werk als familieopsteller, waarin ze patronen in een familie(systeem) onderzoekt”
Hint: ‘Familieopstelling’ is op z’n best een meer dan boterzachte, slecht bewezen theorie.
“was ze al bekend met de dynamiek van doodgeboren kinderen.”
Doodgeboren kinderen, altijd dynamisch!
“Maar toen ze op een dag een podcast luisterde van Ard Nieuwenbroek waarin hij vertelde over de impact van een overleden broertje of zusje, kwam daar een extra dimensie bij, zegt ze. “Ik kreeg overal kippenvel en moest huilen.”
Logisch, ik krijg ook altijd kippenvel en huilbuien als ik naar onzin luister.
“Miriam kreeg het gevoel dat ze er niet toe deed, als de enige van een tweeling die een abortus had overleefd.”
Ik krijg vooral het gevoel dat feiten er bij RTL ‘Nieuws’ niet meer toe doen…
“Ik heb altijd heel hard gewerkt en mijn best gedaan om gezien te worden door een ander. Het overal gezien willen worden, ging bij mij heel ver.”
Laat me raden: je bent een Elviskind?
“Na het horen van het interview nam ze direct contact op met Nieuwenbroek. Het moment dat ze binnenstapte in zijn praktijk, zei hij: ‘weer zo’n Elviskind’.”
Dat zou ik ook zeggen als ik die term zelf had verzonnen. Sterker nog, dan zou ik echt overal en altijd mijn eigen zelfverzonnen term herkennen!
“Hij kon het voelen. Hoe dat kan? Familieopstellingen gaan ook over energie, in de onderstroom zit iets. Hij kijkt in mijn ogen en herkent daar iets in.”
HAHAHAHAHAHAHA!
Ja.
Zie je, nu heb ik kippenvel en moet ik huilen!
“Het gaf Miriam rust om te worden erkend als Elviskind.”
Het geeft mij rust als ik word erkend als kabouter, maarja, ik ben geen RTL Nieuws…
“Ik had heel veel aha-momenten. Ik begreep opeens waarom ik dingen deed zoals ik ze deed. Dat harde werken had alles te maken met erkenning willen krijgen van mijn moeder. Die ik niet had, want ik was eigenlijk niet gewenst. Ik wilde iets goedmaken wat niet goed te maken viel.”
Is het niet fascinerend hoeveel aha-momenten je kan hebben nadát iemand je heeft verteld wanneer je die aha-momenten op welk moment moet hebben?
“Uit onderzoek blijkt”
Welk onderzoek?
“dat moeders die een kind hebben verloren zich angstig, depressief, schuldig en leeg voelen, en die emoties doorgeven aan het volgende kind.”
‘Emoties doorgeven’.
Right.
Kinderen merken het als mamma zich ‘angstig, depressief, schuldig en leeg voelt’, dat ligt voor de hand. Dat heeft een effect op kinderen. Maar emoties kunnen niet worden ‘doorgegeven’, alleen worden opgewekt.
“Het trauma van de ouders kan er ook voor zorgen dat ze emotioneel niet beschikbaar zijn, waardoor het kind moeite heeft om een eigen identiteit te ontwikkelen.”
Dat zou zomaar kunnen kloppen, maar met ‘Elviskinderen’ heeft dat niks te maken.
“De klachten kunnen leiden tot psychosociale problemen bij Elviskinderen, zoals het idee dat je er niet toe doet, een laag zelfbeeld, mislukte relaties en existentiële angsten. Ook hebben ze het gevoel dat ze ‘maar een helft’ zijn en ‘in de schaduw van iemand anders leven’.”
Deze problemen komen bij heel veel mensen voor en daarvoor zijn heel veel redenen. Maar dat ‘Elviskinderen’ zo’n reden is, daarvoor hebben we nu nog steeds geen enkele onderbouwing, anders dan dit soort gratuite algemeenheden.
“Dit is met name bij een alleen geboren tweeling zo”, zegt Nieuwenbroek. “Die hebben een gevoel van: ik ben niet af, ik ben niet heel. Goed is nooit goed genoeg.” En dat laatste is logisch, zegt hij, ‘want je bent iets aan het goedmaken wat niet goed te maken valt’.”
Aldus Ad Nieuwenbroek, kwakzalver en bedenker van de term ‘Elviskinderen’.
RTL Nieuws schrijft het zomaar op, alsof zijn mening automatisch de waarheid is. En nog altijd geen enkele kritische vraag!
“Miriam zegt ook ‘onbewust voor twee te hebben geleefd’. “Dat zit in het harde werken. Al ging het bij mij nog meer om het welkom willen zijn.”
Weer kippenvel. Weer huilen. Hou. Op. Met. Me.
“Een andere veelgehoorde klacht is parentificatie. Dat betekent dat het kind de rol van ouder op zich neemt. “Door zelf het perfecte kind te zijn, proberen veel kinderen voor hun moeder te zorgen, om zo hun verdriet weg te halen”, zegt Nieuwenbroek. “Als je tegen die kinderen zegt: je hebt het goed gedaan, halen ze vaak hun schouders op. Dat klopt niet met het beeld dat ze hebben van zichzelf.”
Gast…dit mag je nog geeneens huis-tuin-en-keuken-psychologie noemen. Het is bijna crimineel om de complexiteit van kinderen te vereenvoudigen tot dit soort simplistische zweefcrap.
“Als Elviskind hoef je niet altijd klachten te hebben.”
Sterker nog: ze bestaan niet eens.
“Het kan goed gaan als de ouders het verlies van een kind hebben geaccepteerd en verwerkt. Of als de rouw wordt toegelaten en er open over het verlies wordt gesproken. Zo krijgt het andere kind ruimte om zich te ontwikkelen tot een eigen individu.”
Kortom, het kan zo zijn dat als ouders moeite hebben met het verwerken van een verlies, je daar als kind echt niet per se een trauma aan over hoeft te houden.
Helaas is dat tegen het zere been van dit soort traumaboertjes, die liever in iedereen een slachtoffer zien, omdat ze nou eenmaal makkelijk geld verdienen aan slachtoffers. Wat opzich al erg is, maar waarom krijgt dat zoveel ruimte bij RTL ‘Nieuws’?
“Nieuwenbroek ziet dat het ‘herkennen en erkennen van het leed’ veel losmaakt.”
Ik ben zover dat ik helemaal niets aanneem van wat Nieuwenbroek ‘ziet’. Het zou mooi zijn als journalisten van RTL ‘Nieuws’ dat ook eens deden. Maarja…
“Tegelijkertijd is het belangrijk dat het onderwerp nog meer bekendheid krijgt, in het onderwijs en bij therapeuten.”
Raar, het was juist toch al zo ‘bekend’, volgens RTL Nieuws (al werd dat niet onderbouwd)? En het maakte toch al zo veel los volgens therapeuten? Waarom moet het dan nog meer bekendheid krijgen?
Verder snap ik wel dat deze lulkoek ook het onderwijs in moet: meneer Elviskind-kwakzalver wil graag zoveel mogelijk boekjes verkopen, dan is het handig de nog makkelijk beïnvloedbare kindertjes ook bloot te stellen aan dit soort propaganda. KASSA!
“Vaak is er veel aandacht voor de symptomen, terwijl ik denk dat het gaat om de bron van de symptomen.”
Het symptoom is: mensen wantrouwen media steeds meer.
De bron is: dit soort nepnieuws en desinformatie op zogenaamd ‘betrouwbare’ nieuwssites.
“Wat brengt jou tot dit gedrag of tot dit lijden? Het is belangrijk om door te vragen op het gezin van herkomst.”
Ja, want ‘gedrag en lijden’ kan alleen maar voortkomen uit ‘het gezin van herkomst’. Aldus de niet geregistreerde ‘psychotherapeut’/coach die geld denkt te kunnen verdienen met het verzinnen van termen en theorietjes die te maken hebben met ‘het gezin van herkomst’.
Nogmaals: KASSA!
KADER
“Het is lastig te zeggen hoeveel Elviskinderen Nederland in totaal telt”
Nee hoor, dat is niet lastig. Het aantal is namelijk: NUL.
Tenzij het wordt bewezen (quod non), bestaat het niet.
“omdat moet worden gekeken naar een brede groep. Het gaat om een eerder broertje of zusje, dat is overleden bij een miskraam in een vroeg of later stadium, als doodgeboren kind of als jong kind dat vroeg overleed. Niet van alle groepen zijn cijfers bekend.”
Hahahahahaha!
Vergelijk: ‘Het is lastig te zeggen hoeveel kabouters Nederland in totaal telt, omdat moet worden gekeken naar een brede groep…” etc. etc. etc.
Zucht.
Weer kippenvel en huilen nu!
Lekker gewerkt weer RTL ”’Nieuws”’!
“Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet het aantal doodgeboren meisjes en jongetjes van ten minste 24 weken. Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap tot 20 weken. Hoeveel miskramen er in Nederland vorig jaar waren, is dus niet bekend. Wereldwijd gaat het om 23 miljoen miskramen per jaar, blijkt uit een onderzoek van The Lancet in 2021.”
Goed dat we nu eindelijk toch nog iets van serieuze wetenschap meekrijgen. Maar het bewezen aantal miskramen per jaar heeft net zo weinig met ‘Elviskinderen’ te maken als de hoeveelheid regen die wereldwijd per jaar valt.
“In 2022 werden in Nederland in totaal 405 kindjes dood geboren (24 of meer weken), blijkt uit cijfers van het CBS. In 2021 waren dat er 499 en het jaar daarvoor 476.”
Zie hierboven: en dan?
Dat kabouters graag televisiekijken betekent niet dat het aantal televisietoestellen dus een bewijs is voor het bestaan van kabouters, is het wel?
De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.