(Hyung-Jin Kim, Seoel, Zuid-Korea, AP, 19 december 2023) – De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft gedreigd met “meer offensieve acties” om wat hij noemde ‘de toenemende militaire dreigingen onder leiding van de Verenigde Staten af te slaan’. Dit nadat hij toezicht had gehouden op de derde test van de meest geavanceerde raket van zijn land die is ontworpen om het Amerikaanse vasteland te treffen, meldden staatsmedia dinsdag.
Kims verklaring suggereert dat hij vertrouwen heeft in zijn groeiende raketarsenaal en waarschijnlijk door zal gaan met het testen van wapens in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Maar veel waarnemers zeggen dat Noord-Korea nog steeds belangrijkere tests moet uitvoeren om te bewijzen dat het functionerende raketten heeft die gericht zijn op het Amerikaanse vasteland.
Na het zien van de lancering van de intercontinentale ballistische raket Hwasong-18 op maandag, zei Kim dat de test liet zien hoe Noord-Korea zou kunnen reageren als de Verenigde Staten “een verkeerde beslissing tegen het land zouden nemen”, aldus het officiële Centraal Koreaans Nieuwsagentschap.
Kim benadrukte de noodzaak om “nooit alle roekeloze en onverantwoordelijke militaire dreigementen van de vijanden over het hoofd te zien en ze krachtig te bestrijden met meer offensieve acties”, aldus KCNA.
De Hwasong-18 ICBM is een ontwikkelings-ICBM met vaste brandstof die wordt beschouwd als het krachtigste wapen van Noord-Korea. De ingebouwde vaste brandstof maakt lanceringen moeilijker te detecteren voor buitenstaanders dan raketten met vloeibare brandstof, die van brandstof moeten worden voorzien voordat ze opstijgen.
Maar veel buitenlandse experts zeggen dat Noord-Korea nog een aantal andere technologische hindernissen moet nemen om betrouwbare ICBM’s met een nucleaire lading te krijgen. Zoals bijvoorbeeld het beschermen van de kernkoppen tegen de zware omstandigheden van een terugkeer in de dampkring.
KCNA zei dat de Hwasong-18 raket – gelanceerd onder een hoge hoek om buurlanden te vermijden – een afstand van 1002 kilometer aflegde gedurende 73,5 minuten op een maximale hoogte van 6518 kilometer voordat hij landde in een gebied voor de oostkust van het Noorden. Het bericht zei dat Kim “grote tevredenheid” uitsprak over de lancering, die opnieuw de betrouwbaarheid van “de krachtigste strategische kernaanvalsmiddelen” van Noord-Korea verifieerde.
Het was de derde test van het Noorden met de Hwasong-18 raket. De twee vorige lanceringen waren in april en juli.
“Op basis van hun verklaring lijkt dit een oefening in signalering en een ontwikkelingstest in één te zijn geweest,” zei Ankit Panda, een expert bij de Carnegie Endowment for International Peace. “Technisch gezien is er niets nieuws, voor zover ik kan zien in dit vroege stadium, maar ze krijgen zeker steeds meer vertrouwen in hun nieuwe ICBM met vaste stuwstof.”
Leif-Eric Easley, een professor aan de Ewha Universiteit in Seoul, zei dat de laatste ICBM-test van het Noorden opnieuw een indicator is van hoe ver de technologie van de raketmotor is gevorderd, maar hij voegde eraan toe dat er grenzen zijn aan wat Noord-Korea kan leren van het afvuren van raketten met een hoge baan.
“Het demonstreren van het richten van de kernkop en het vermogen om de raket weer binnen te dringen, zou provocatieve lanceringen over grotere afstanden vereisen”, aldus Easley. “In het nieuwe jaar zullen er dus waarschijnlijk meer belangrijke tests van zowel technologie als diplomatie plaatsvinden.”
KCNA zei dat een recente Amerikaans-Zuid-Koreaanse bijeenkomst om hun nucleaire afschrikkingsplan te bespreken openlijk hun intentie onthulde om gezamenlijke oefeningen te houden met een gesimuleerde nucleaire aanval op Noord-Korea.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.
Het verwees naar de tweede bijeenkomst van de Nuclear Consultative Group tussen hoge Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen vrijdag. Tijdens hun bijeenkomst in Washington kwamen de twee landen overeen om hun nucleaire afschrikking en rampenstrategieën te updaten en nucleaire operatiescenario’s op te nemen in hun gecombineerde militaire oefeningen in de zomer, aldus functionarissen in Seoul.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol zei dinsdag tijdens een vergadering van de kabinetsraad dat er binnenkort een “nucleair gebaseerde, krachtige alliantie tussen Korea en de VS” zou worden gevormd.
Het nucleaire overlegorgaan is verantwoordelijk voor het delen van informatie over operationele plannen voor nucleaire en strategische wapens en gezamenlijke operaties, hoewel de VS de operationele controle over hun kernwapens behouden. De oprichting van de groep maakte deel uit van de inspanningen van de VS om de Zuid-Koreaanse bezorgdheid over Noord-Koreaanse provocaties weg te nemen en tegelijkertijd Seoel ervan te weerhouden zijn eigen nucleaire programma voort te zetten.
Sinds 2022 heeft Noord-Korea meer dan 100 ballistische raketproeven uitgevoerd in strijd met het verbod van de Verenigde Naties in wat externe experts een poging noemen om zijn kernwapenarsenaal op te waarderen en meer concessies van de VS te krijgen. Het noorden heeft nog steeds nieuwe internationale sancties vermeden omdat China en Rusland de pogingen van de VS en anderen om de VN-sancties tegen het land aan te scherpen, hebben geblokkeerd.
De Japanse kabinetschef Yoshimasa Hayashi zei dinsdag dat Tokio samenwerkt met Washington en Seoel om woensdag een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te beleggen om de laatste lancering van het Noorden te bespreken. Hij zei dat Japan zal proberen de raad zijn beoogde rol te laten vervullen.
De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben hun militaire training uitgebreid, de trilaterale veiligheidssamenwerking met Japan versterkt en de tijdelijke inzet van krachtige Amerikaanse militaire middelen in Zuid-Korea verhoogd.
Op dinsdag zijn Zuid-Korea, de VS en Japan begonnen met het delen van realtime raketwaarschuwingsgegevens over Noord-Korea en hebben ze de details van hun trilaterale oefeningen in de komende jaren vastgelegd, aldus het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie in een verklaring.
Noord-Korea beschouwt de groeiende partnerschappen tussen de VS, Zuid-Korea en Japan als een bedreiging voor zijn veiligheid en probeert in reactie daarop zijn eigen banden met China en Rusland aan te halen. Noord-Korea werd onlangs geconfronteerd met verdenkingen van buitenaf dat het geavanceerde wapentechnologieën ontvangt van Rusland in ruil voor het leveren van conventionele wapens om de oorlog van Rusland in Oekraïne te ondersteunen.
“De gerechtvaardigde acties van de geallieerden op het gebied van samenwerking en informatie-uitwisseling zullen voor het Kim-regime de belangrijkste reden blijven om meer middelen en energie te steken in zijn wapenprogramma”, zegt Soo Kim, een expert van het in Virginia gevestigde adviesbureau LMI en voormalig CIA-analist.
“Kim (Jong Un) is duidelijk in de regionale verdeeldheid tussen de met de VS geallieerde landen en de trilaterale relatie Noord-Korea-Rusland-China,” zei ze.
“Dus terwijl Kim problemen blijft aankaarten met de trilaterale relatie tussen de VS, Japan en Korea, ziet hij het nut in van het vormen van allianties en richt hij zich op Peking en Moskou om als een doorn in ons oog te dienen en zijn eigen veiligheid en belangen te beschermen.”