Politiek

Nederland staakt gesprekken verkoop F-16’s: toestellen gaan nu naar Oekraïne

05-02-2024 16:59

Zelensky, Rutte, F-16, Eindhoven
Commandant der luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur (l), Oekraïense president Volodymyr Zelensky (m) en voormalig premier Mark Rutte (r) poseren voor een F-16 gevechtsvliegtuig in Eindhoven, Nederland, zondag 20 aug. 2023. Foto: @Peter Dejong/AP

Nederland heeft besloten de gesprekken over de mogelijke verkoop van zes F-16-jachtvliegtuigen te staken. De onderhandelingen werden gevoerd met het bedrijf Draken International, maar zowel Nederland als Draken zijn tot de conclusie gekomen dat de verkoop en levering van deze F-16’s op korte termijn niet zullen plaatsvinden. Zo valt te lezen op de website van het ministerie van Defensie.

De zes toestellen zullen nu worden toegevoegd aan de 18 F-16’s, die klaargemaakt worden voor levering aan Oekraïne. Hiervan zijn 18 toestellen bestemd voor een F-16-trainingscentrum in Roemenië.

Oorspronkelijke verkoop ook geen doorgang

Eerder had Nederland met Draken International afspraken gemaakt voor de verkoop van 12 F-16’s in 2021. Het bedrijf wilde deze toestellen gebruiken om hun eigen vloot van vierde generatie vliegtuigen uit te breiden om mee te dingen naar opdrachten en aanbestedingen.

Na het afketsen van de oorspronkelijke verkoop werd Draken International de mogelijkheid geboden om in de toekomst alsnog zes F-16’s aan te schaffen onder nog nader vast te stellen voorwaarden. Met het beëindigen nu van de gesprekken met Draken International is deze optie van de baan.

De F-16 heeft jarenlang een cruciale rol gespeeld in de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht, maar deze rol is inmiddels overgenomen door de F-35. Alle F-16’s zullen nu uitgefaseerd worden.