Binnenland

Europees Hof van Justitie: ‘Staatssteun van miljarden euro’s voor KLM tijdens coronapandemie onwettig’

07-02-2024 10:40

KLM Royal Dutch Airlines Cityhopper, Embraer 175

Het Europees Hof van Justitie heeft de eerdere goedkeuring van 3,4 miljard euro aan staatssteun voor KLM tijdens de coronacrisis nietig verklaard, meldt BNR. Deze beslissing kwam voort uit een zaak aangespannen door Ryanair, die oneerlijke concurrentie zag in de steun. Het Hof concludeerde dat de Europese Commissie, die destijds goedkeuring had verleend, een fout had gemaakt bij het identificeren van de begunstigden van de staatssteun.

Het Hof oordeelde dat de holding Air France-KLM en Air France, beide deel uitmakend van de groep Air France-KLM, onterecht niet als begunstigden waren aangemerkt.

Tijdelijke liquiditeit vanwege Covid-19-pandemie

In 2020 keurde de Europese Commissie de Nederlandse staatssteun aan KLM goed, bestaande uit een staatsgarantie voor een banklening en een staatslening, met een totale waarde van 3,4 miljard euro. Deze steun was bedoeld om KLM tijdelijke liquiditeit te verschaffen vanwege de Covid-19-pandemie. In 2021 vernietigde het Gerecht van de Europese Unie het eerdere besluit van de Commissie, vanwege ontoereikende motivering met betrekking tot de identificatie van de begunstigde van de steun.

Fout bij het identificeren begunstigden

Het Hof oordeelt nu dat de Commissie een fout heeft gemaakt bij het identificeren van de begunstigden van de staatssteun, door de holding Air France-KLM en Air France niet als begunstigden aan te merken. Het Gerecht, één van de rechtsprekende instanties van het Hof van Justitie van de Europese Unie, onderzocht de kapitaalbanden en de relaties tussen de vennootschappen van de groep Air France-KLM, het contractuele kader en de aard van de steun.

Op basis hiervan concludeerde het Gerecht dat de holding Air France-KLM en Air France wel degelijk als begunstigden moesten worden beschouwd.