Economie

‘Slechtste fondsenwervingsmarkt ooit, slechter dan tijdens financiële crisis’

12-02-2024 11:23

Dollar
Shutterstock.

Swetha Gopinath, Kat Hidalgo, Bloomberg, 12 februari – Volgens Raymond James Financial Inc. hebben private equity-fondsen vorig jaar de laagste hoeveelheid geld teruggegeven aan hun investeerders sinds de financiële crisis 15 jaar geleden, wat buyout-bedrijven hindert in hun pogingen om nieuwe investeringsvehikels te lanceren.

Uitkeringen aan zogenaamde commanditaire vennoten bedroegen in totaal 11,2% van de intrinsieke waarde van de fondsen, het laagste percentage sinds 2009 en ruim onder de mediaan van 25% over de afgelopen 25 jaar, aldus de investeringsbank.

Moeite om geld te vinden

Hogere financieringskosten, volatiele markten en economische onzekerheid hebben het voor participatiemaatschappijen moeilijker gemaakt om uit hun bestaande investeringen te stappen door middel van verkoop of beursintroducties.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Dit heeft op zijn beurt hun vermogen belemmerd om kapitaal terug te geven aan pensioen- en staatsinvesteringsfondsen, naast andere belangrijke investeerders. Dit betekent dat klanten die ooit betrouwbaar waren, moeite hebben om geld te vinden om nieuw geld toe te wijzen aan de beleggingscategorie.

“De cashflow-wiskunde op het niveau van investeerders is gebroken,” zei Sunaina Sinha Haldea, global head of private capital advisory bij Raymond James, in een interview. Omdat beleggers geen geld terugkrijgen uit hun bestaande holdings, worden ze belemmerd in hun vermogen om geld in nieuwe fondsen te steken of bestaande investeringen te herinvesteren, zei ze.

Volgens Raymond James is de mediaan van de periode dat een buyout-firma activa aanhoudt nu 5,6 jaar, wat meer is dan de industrienorm van ongeveer 4 jaar.

Nieuw geworven fondsen met 29% gedaald

De impact op fondsenwerving is al zichtbaar: De mediane tijd om een nieuw fonds op te halen is nu 21 maanden, vergeleken met ongeveer 18 maanden een paar jaar geleden, volgens het onderzoek van de bank. En het aantal nieuwe fondsen dat vorig jaar werd geworven, daalde met 29%.

“Dit is de slechtste fondsenwervingsmarkt ooit, slechter dan zelfs tijdens de wereldwijde financiële crisis”, aldus Haldea. Hij voegde eraan toe dat de uitkeringen waarschijnlijk pas in 2025 zullen verbeteren, aangezien de “vloedgolf” van deals die voor dit jaar wordt voorspeld, nog moet worden afgewacht.

Toch bereikte het totale kapitaal dat vorig jaar werd opgehaald door buyoutfondsen een record van 500 miljard dollar, een stijging van 51% ten opzichte van 2022, aangevoerd door de grootste fondsen, aldus Raymond James.

Haperend private equity-praatje

Een overvloed aan fondsenwerving in 2021 weegt ook op het vermogen van investeerders om zich te committeren aan nieuwe fondsen, vooral omdat het gebruikelijke private equity-praatje van buitengewone rendementen hapert. Jarenlang konden pensioenfondsen erop rekenen dat het rendement van deze beleggingscategorie dat van de openbare markten overtrof.

Nu de wereldwijde aandelenindices weer een hoge vlucht nemen en de private equity-sector worstelt met structurele verschuivingen, is die rekensom niet meer zo eenvoudig.

Veel institutionele beleggers “zitten tot aan de kieuwen vol van de overvloed aan fondsenwerving op de particuliere markten in 2021”, zei Jeff Boswell, hoofd van alternative credit bij vermogensbeheerder Ninety One, in een interview.