De badkamer is een belangrijk deel van ons huis en soms is het nodig om het een opknapbeurt te geven. Het kan zijn dat je alleen de basis wilt vernieuwen of een volledig nieuwe badkamer wilt bouwen. Het is in ieder geval belangrijk om je budget goed op te stellen. Hoe maak je echter een realistisch budget voor je badkamer? Dat gaan we in dit artikel uitleggen.
Het is onmogelijk om een vast budget te bespreken, iedereen heeft andere wensen. We kunnen wel gemiddelde prijzen bespreken. Zo stel je een realistisch budget op voor je badkamer.
Een badkamerrenovatie kan variëren van een kleine opfrisbeurt tot een grootschalige transformatie. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, de materialen die je kiest en of je het werk zelf doet of professionals inschakelt.
Voor kleine renovaties, waarbij je alleen het essentiële vernieuwt of een kleine badkamer met kwartronde douchecabines aanpakt, kunnen de totale kosten variëren van 3.206 tot 6.415 euro. Het is belangrijk op te merken dat dit aan de lage kant is, aangezien de meeste projecten duurder uitvallen. Een volledige badkamer renovatie kost zo’n 17.000 euro. Voor een luxe renovatie ligt de gemiddelde prijs bijna op 25.000 euro.
Voordat je begint, moet je beslissen wie het werk gaat uitvoeren. Ga je zelf aan de slag, huur je verschillende vakmensen in, of schakel je een algemene aannemer in?
– Aannemers
Als je een algemene aannemer inhuurt, nemen zij alle aspecten van het project op zich, inclusief het inhuren van specialisten voor specifieke taken. In sommige gevallen bieden ze zelfs ontwerpdiensten aan, dit kunnen de badkamerspecialisten van Sanitairkamer overigens ook doen. Je betaalt de aannemer een totaalprijs en zij regelen de rest, inclusief arbeidskosten en materiaalkosten. Je kunt er ook voor kiezen om geen aannemer in te schakelen en zelf vakmensen aan te nemen. In dat geval ben jij verantwoordelijk voor het projectmanagement. Dit kan kosten besparen, maar je moet ook rekening houden met arbeidskosten van eventuele vakmensen die je inhuurt.
– Doe-het-zelf (DIY)
Als je handig bent, kun je overwegen om zelf aan de slag te gaan. Dit bespaart op arbeidskosten, maar het vereist wel tijd, kennis en vaardigheden. Zelfs als je geen expert bent, kun je toch een deel van het werk zelf doen, bijvoorbeeld het sloopwerk.
Bepaal hoe uitgebreid je renovatie zal zijn. Ga je alleen voor een kleine opfrisbeurt, of wil je je badkamer volledig transformeren? De omvang van je renovatie bepaalt de grootte van je budget. Overweeg of er ingrijpende aanpassingen nodig zijn, zoals het verleggen van leidingen of het uitbreken van een muur.
Onverwachte kosten zijn vaak de boosdoener bij het overschrijden van het budget. Vooral in de sloopfase kunnen verborgen problemen aan het licht komen, zoals schimmel- of waterschade. De reparatiekosten variëren van 460 tot 2.770 euro. Zelfs als je geluk hebt en geen verborgen schade tegenkomt, moeten misschien toch elementen worden vervangen waarvan je dacht dat ze in orde waren. Bij verouderde huizen is het mogelijk dat leidingen of elektriciteit moeten worden bijgewerkt om aan de huidige normen te voldoen.
Het zelf aanschaffen van materialen kan geld besparen, omdat aannemers vaak een commissie rekenen wanneer ze materialen voor je kopen. Hoewel bouwmaterialen zoals isolatie en gipsplaten beter door de aannemer kunnen worden aangeschaft, kun je zelf spiegels, verlichting, hardware en apparaten kopen.
Hier zijn enkele gemiddelde prijzen voor belangrijke badkamermaterialen:
– Tegels: De kosten variëren afhankelijk van het type tegel. Standaard keramische tegels kosten tussen de 0,92 euro en 4,60 euro per vierkante meter, terwijl sierlijke mozaïektegels tot wel 92 euro per vierkante meter kunnen kosten.
– Werkbladen: Budgetopties zoals tegels, laminaat of kunstmarmer kosten doorgaans 3,68 euro per vierkante meter, terwijl luxe materialen zoals natuursteen of kwarts ongeveer 92 euro per vierkante meter kosten.
– Kasten/Wastafelmeubels: Als je kiest voor voorgebouwde kasten om je wastafelmeubel en andere opslagoplossingen samen te stellen, kun je betaalbare opties vinden. Bij IKEA kosten kleine, goedkope kasten 36-83 euro. Grotere, middelgrote opties zijn geprijsd tussen 184-642 euro.
– Wasbakken: Wastafels zijn vaak het middelpunt van badkamers. Daarom hebben veel van hen kunstzinnige ontwerpen. Je kunt wasbakken vinden voor 50 euro, maar designwastafels kunnen gemakkelijk meer dan 1.000 euro kosten.
Hoe je je budget verdeelt, hangt grotendeels af van je ontwerpkeuzes en prioriteiten. Over het algemeen hanteer je:
– Ontwerp – 4%
– Arbeid – 20%
– Vloeren – 9%
– Wanden en plafonds – 5%
– Deuren en ramen – 4%
– Kranen en loodgieterswerk – 14%
– Werkbladen – 7%
– Kasten en hardware – 16%
– Armaturen – 15%
– Verlichting en ventilatie – 5%
– Overig – 1%
– Als je grootse plannen hebt, verwacht dan niet dat je deze kunt realiseren met een klein budget. Wees realistisch over wat je verwachtingen kosten.
– Tijd is geld. Vertragingen kunnen extra kosten met zich meebrengen, zoals opslagkosten, vervanging van materialen, alternatieve arbeidskrachten en zelfs hotelkosten als je niet in huis kunt blijven. Probeer te anticiperen op mogelijke vertragingen en neem preventieve maatregelen.
– Als je niet genoeg tijd besteedt aan een goed ontwerp, kun je tijdens de renovatie ontdekken dat je ontwerp in de praktijk niet werkt. Ga je ontwerpplannen zorgvuldig door om te controleren of je nieuwe badkamer zo perfect wordt als het op papier lijkt.
– Veranderingen of toevoegingen tijdens de bouw kosten altijd extra. Weersta de verleiding om steeds maar weer “nog iets extra’s” toe te voegen.
– Shop rond voor de aannemer die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt en dat betekent niet altijd de laagste prijs. Zoek naar iemand die de beste kwaliteit levert binnen jouw budget.
– Schattingen op basis van te weinig informatie kunnen niet nauwkeurig genoeg zijn voor budgetplanning. Zorg ervoor dat je aannemers voorziet van gedetailleerde documentatie en nodig ze uit om je badkamer persoonlijk te beoordelen.
Met deze uitgebreide gids ben je goed voorbereid om een budget op te stellen voor je badkamerrenovatie. Onthoud dat een goed doordacht plan en realistische verwachtingen de sleutel zijn tot een succesvolle renovatie. Veel succes met je badkamerproject!