Politiek

Adema erkent behoefte extra ruimte op zee en wil visserij toekomst bieden

08-03-2024 16:32

Illustratiefoto @Freepik

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – Minister Adema (CU) heeft vrijdag zijn ‘Visie op Voedsel uit Zee en Grote Wateren‘ gepresenteerd aan de Tweede Kamer, aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De visie biedt een vooruitzicht op de toekomst voor de Noordzeevisserij, die momenteel voor aanzienlijke uitdagingen staat.

Noodzaak van innovatieve vangstmethoden

Centraal in de visie staat het belang van duurzame voedselwinning uit zee. Dit vereist volgens de minister niet alleen ruimte op zee, maar ook het verminderen van de impact van de visserij op het milieu.

De visie benadrukt ook de noodzaak van innovatieve vangstmethoden, mogelijkheden voor zeewier- en mosselkweek, en het gebruik van ruimte in windparken voor voedselwinning.

Minister Adema erkent de zorgen binnen de visserijsector en de onzekerheid over de toekomst. Desondanks biedt de visie perspectief voor vissers die streven naar een duurzame en economisch gezonde sector.

Het behoud van gezonde voedselbronnen uit de Noordzee en grote wateren staat daarbij voorop, omdat deze van vitaal belang zijn voor Nederland.

Perspectief bieden

De traditionele visserij heeft de laatste jaren te maken gehad met diverse uitdagingen, waaronder de Brexit, stijgende brandstofprijzen en de ontwikkeling van nieuwe natuur- en windparken.

De visie is bedoeld om vissers die geloven in de toekomst te ondersteunen en economisch perspectief te bieden voor innovatieve en duurzame voedselwinning. Dit geldt voor verschillende wateren, waaronder de Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeer, waar niet alleen wilde vis wordt gevangen, maar ook zeewier en schelpdieren worden gekweekt.

Samenwerking Europese visserijlanden

Het waarborgen van ruimte voor de visserij is een prioriteit, waarbij de overheid zich inzet om voedselwinning uit zee een gelijkwaardige positie te geven bij het gebruik van de zee. Samenwerking met andere Europese visserijlanden is essentieel gezien de druk op de ruimte ook op Europees niveau speelt.

Ook wordt onderzocht of actieve visserij in toekomstige windparken mogelijk is en wordt er gestreefd naar verminderde impact van visserij op de natuur.

Vernieuwend ondernemerschap wordt gestimuleerd, waarbij de focus ligt op flexibiliteit en aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden. De overheid zal ondernemers steunen die streven naar samenwerking en nieuwe verdienmodellen, bijvoorbeeld door directe levering aan consumenten of deelname aan onderzoek via digitale technologieën.

Noordzeeoverleg

De visie onderstreept tevens het belang van Europese samenwerking en zal worden gebruikt als basis voor verdere acties door het nieuwe kabinet. Er is uitgebreid overleg geweest met belanghebbenden in de visserijsector en andere betrokken partijen.

Ook is de visie besproken in het Noordzeeoverleg, waarin diverse sectoren samenwerken aan uitdagingen op de Noordzee.

Naast de focus op de visserij zelf, werkt de minister aan toekomstperspectief voor de visserij-gerelateerde activiteiten aan wal en het behoud van de cultuur in visserijgemeenschappen. Hiervoor is een aanzienlijk budget beschikbaar gesteld, dat gezamenlijk wordt gefinancierd door de regio’s.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een plan om de visserijketen en -gemeenschappen te ondersteunen in samenwerking met het Bestuurlijk Platform Visserij en het ministerie van LNV.