Redactie, TPO, 11 maart 2024 – Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen op donderdag 6 juni 2024 wordt voor het eerst in vijf gemeenten gestemd met een kleiner en handzamer stembiljet, meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Minister Hugo de Jonge (CDA) heeft, na goedkeuring van de gemeenteraden, de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boekel, Borne, Midden-Delfland en Tynaarlo aangewezen om deel te nemen aan dit experiment met het nieuwe stembiljet.
In deze vijf gemeenten wordt een ander stembiljet gebruikt dan elders in Nederland. De stemmen die met het nieuwe stembiljet worden uitgebracht, worden meegeteld voor de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen.
Het betreft het eerste experiment met dit nieuwe stembiljet, hoewel er eerder al verschillende tests zijn uitgevoerd. Dit nieuwe stembiljet is ontwikkeld omdat het huidige stembiljet groot en moeilijk leesbaar is, zowel voor kiezers als voor stembureauleden.
Gemeenten hebben al langere tijd gevraagd om een nieuw stembiljet dat makkelijker en sneller te hanteren is.
Minister de Jonge: “Verkiezingen zijn de basis van onze democratie. Het is belangrijk dat iedere kiezer zijn of haar stem kan uitbrengen. Met dit kleinere en handzamere stembiljet willen we de verkiezingen nog toegankelijker maken. Ik ben blij dat deze vijf gemeenten tijdens de Europees Parlementsverkiezingen meewerken aan het experiment met een kleiner en handzamer model stembiljet. Als het experiment goed verloopt, willen we zo snel mogelijk de wet aanpassen zodat met de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 iedereen kan stemmen met het nieuwe stembiljet.”
Het nieuwe stembiljet is kleiner en gebruiksvriendelijker dan het huidige model. Het formaat is A3 en bevat de logo’s en namen van de partijen op de bovenste helft, terwijl de onderste helft kandidaatsnummers bevat zonder de namen van de kandidaten.
Kiezers vinden de namen van de kandidaten in een apart overzicht dat in elk stemhokje beschikbaar is en voor de verkiezingsdag wordt verstrekt. Het stembiljet is uitgebreid getest met verschillende doelgroepen en op basis van deze tests verbeterd tot het huidige model waarmee wordt geëxperimenteerd.
Voor kiezers in de deelnemende gemeenten betekent dit een andere manier van stemmen, waarvoor ze uitgebreid worden geïnformeerd. Er zullen proefstemmomenten worden georganiseerd, zowel fysiek als online, en op de verkiezingsdag zal extra personeel aanwezig zijn om uitleg te geven over het nieuwe stembiljet.
Na afloop van het experiment zal een zorgvuldige evaluatie plaatsvinden, waarbij de ervaringen van kiezers, stembureauleden en gemeenten worden meegenomen.
De evaluatie wordt gedeeld met de Tweede Kamer, en als het nieuwe stembiljet positief wordt ontvangen, is het plan om de wet aan te passen zodat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 iedereen kan stemmen met het nieuwe stembiljet.