Economie

Urenco Almelo: westerse landen op termijn onafhankelijk van Russisch uranium

23-03-2024 08:57

Verarmd uranium
Shutterstock.

Redactie, TPO, 23 maart 2024 – Westerse landen zijn binnenkort dankzij de Urenco-fabriek in Almelo niet langer afhankelijk van Russisch verrijkt uranium, verklaart Urenco-directeur Ad Louter. De bouw van een nieuwe hal in de fabriek zal de productie aanzienlijk verhogen, waardoor de behoefte aan Russisch uranium afneemt, meldt het ANP.

Voorheen had het Russische staatsbedrijf Rosatom bijna de helft van de wereldmarkt voor verrijkt uranium in handen, maar sinds de oorlog in Oekraïne streven veel Westerse landen naar onafhankelijkheid van Russische leveringen.

Westen afhankelijk van Russische bronnen

De Amerikaanse president Joe Biden overweegt binnenkort de import van Russisch uranium te verbieden, maar de Europese Unie is terughoudend vanwege haar aanzienlijke afhankelijkheid van Russische bronnen, die goed zijn voor 35 procent van haar behoeften.

Directeur Louter benadrukt dat Urenco het probleem kan oplossen met de uitbreiding van de fabriek. De aanstaande bouw van een achtste hal zal de productie van verrijkt uranium in Almelo met 15 procent verhogen, waardoor de capaciteit voldoende wordt vergroot om de Westerse landen op termijn volledig onafhankelijk te maken van Russische leveringen.

Hoewel het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) heeft gewaarschuwd dat het stoppen van zaken met Rosatom de nucleaire industrie in diverse landen zou kunnen verlammen, bevestigt Louter dat de weg naar onafhankelijkheid van Rusland noodzakelijk is, ondanks de kosten van vele miljarden die het met zich meebrengt.

Hernieuwde interesse private investeerders

Het proces om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen vergt tijd en enorme investeringen, erkent Louter. Hij benadrukt dat de hele energietransitie grote financiële inspanningen vergt, maar dat dit een noodzakelijke stap is voor de lange termijn.

Recent nieuws van Urenco onthulde een stijging van 36 procent in het orderboek, waarmee het bedrijf in Almelo vooruit kan kijken tot in de jaren veertig van deze eeuw.

De hernieuwde interesse van private investeerders in de uraniummarkt blijkt uit de stijgende prijzen en de heropening van mijnen in Canada en Australië. Zo ook de miljardeninvesteringen van grote bedrijven, zoals Rolls-Royce, General Electric Hitachi, Westinghouse en Terrapower van Bill Gates in kleinere reactoren.

Urenco Groep

De Urenco Groep, eigendom van de Nederlandse en Britse staat en de Duitse elektriciteitsbedrijven E.ON en RWE, heeft enkele jaren geleden mogelijk interesse van een Japanse bank gehad voor de Nederlandse aandelen.

Louter geeft echter aan dat het aan de aandeelhouders is om daarover te beslissen, waarbij hij opmerkt dat strikte eisen aan het bedrijf een overname door een private investeerder niet voor de hand liggen.