Politiek

Wilders houdt voet bij stuk en doet aangifte tegen Timmermans

22-04-2024 20:41

Geert Wilders (PVV)
Geert Wilders (PVV). Bloomberg.

Redactie, TPO, 22 april 2024 – PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft inmiddels strafrechtelijke aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans naar aanleiding van uitspraken die Timmermans deed tijdens zijn partijcongres afgelopen zaterdag, meldt het ANP.

Wilders beschuldigt Timmermans van opruiing, waarbij hij claimt dat Timmermans zou hebben aangezet tot strafbare feiten. De aangifte, opgesteld door Wilders’ advocaat Herman Loonstein, is maandag aan het Openbaar Ministerie overhandigd.

Toespraak Timmermans op partijcongres

 

Hoewel Wilders op zaterdagavond al had aangekondigd dat hij aangifte zou doen, wilde hij eerst nog inhoudelijk overleggen met zijn advocaat. De aanleiding voor de aangifte is een specifieke uitspraak van Timmermans tijdens zijn toespraak op het partijcongres:

Timmermans: “Mensen, onze taak is helder. Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”

Volgens de aangifte impliceert deze uitspraak dat alles wordt ingezet om Wilders te voorkomen, inclusief mogelijke strafbare feiten, zoals opruiing. In de aangifte wordt onder meer verwezen naar Artikel 131 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht:

‘Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, tot enig strafbaarfeit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag opruit, wordt gestraftmet gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.’

Hoewel Timmermans beweert dat hij in zijn toespraak eigenlijk “niet nalaten” bedoelde in plaats van “niets nalaten”, maakt dit volgens de advocaat van Wilders geen verschil. De intentie en oproep van Timmermans blijven naar zijn mening hetzelfde, namelijk het voorkomen van Wilders’ machtsovername.

Pim Fortuyn

De advocaat waarschuwt dat dergelijke uitspraken mensen kunnen aanzetten tot strafbare feiten, en verwijst naar het verleden, waarbij politici zoals Pim Fortuyn werden bedreigd en zelfs vermoord na kritiek van andere politici.

Zo valt in de aangifte onder meer te lezen:

‘Eerdere ervaringen (en gewelddadige) gebeurtenissen die grote maatschappelijke en politieke onrust hebben veroorzaakt en hebben geleid tot een zekere angst bijgezagsdragers zijn op grond van vaste rechtspraak bepalend voor de vraag of eenuitlating opruiend is. De uitlating van Timmermans moet in die context (van eerdere ervaringen en gewelddadige gebeurtenissen) ook worden bekeken. In de recente Nederlandse geschiedenis is het meest schrijnende voorbeeld daarvan de moord op Pim Fortuyn.’
‘Voorafgaand aan de moord op Fortuyn werd Fortuyn door anderen (waaronder prominente politici van linkse partijen, zoals de toenmalig lijsstrekker van de PvdA) bestempeld als een gevaar voor de democratie, althans werden consequent soortgelijke kwalificaties (over hem) geuit. Analytici hebben na de moordaanslag op Fortuyn verbanden gelegd tussen de ‘karaktermoord’ die vanuit de politieke hoekwerd gepleegd en de daadwerkelijke moordaanslag op diens leven.’

Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld en benadrukt dat zijn middelen altijd parlementair zijn geweest. Desalniettemin beweert de GroenLinks-PvdA-leider dat Wilders snel om zich heen slaat, zodra hij kritiek krijgt.