Binnenland

Verhuurders bezorgd over mogelijke terugbetaling miljarden euro’s aan huur

13-05-2024 11:12

Margaret Polinder / Unsplash

Redactie, TPO, 13 mei 2024 – Verhuurders van vrije sectorwoningen maken zich zorgen over mogelijke terugbetalingen aan huurders, die in de miljarden euro’s kunnen lopen, meldt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN). Kantonrechters hebben meerdere huurverhogingen afgewezen, omdat ze niet in overeenstemming zijn met Europese wetgeving.

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) uit deze zorg op basis van een impactanalyse van CBRE naar de gevolgen van deze gerechtelijke uitspraken. De mogelijke vernietiging van het huurverhogingsbeding in huurcontracten zal serieuze gevolgen hebben voor de woningmarkt, de verduurzaming van de gebouwde omgeving en voor pensioenen, aldus de branchevereniging.

“Als er in de toekomst geen huurverhoging meer kan worden doorgevoerd, loopt de totale, berekende huurderving tot 2040 op tot circa €87,4 miljard. Mede als gevolg hiervan zal de totale waarde van de totale Nederlandse vrije sector huurwoningen dalen met 24 tot 40%.”

De Hoge Raad doet de komende maanden onderzoek naar het huurverhogingsbeding dat door de meeste professionele verhuurders wordt gebruikt in hun huurovereenkomsten, aldus IVBN.

‘Verstrekkende gevolgen voor de samenleving’

Hoewel deze uitspraken gunstig lijken voor huurders, spreekt directeur Judith Norbart van de IVBN van een “bittere nasmaak” voor de samenleving als geheel.

Judith Norbart, directeur IVBN: “Een eventuele vernietiging van het huurverhogingsbeding zal leiden tot terughoudendheid van maatschappelijke kapitaalverstrekkers. En juist dit kapitaal is heel hard nodig om de nieuwbouwopgave van bijna 1 miljoen woningen mede te realiseren. Nieuwbouw zal stagneren met enorme gevolgen voor de hele woningmarkt, van sociale en middenhuur tot en met de vrije sector huur- en koopwoningen. Deze nieuwbouw kan door acuut geldgebrek immers niet meer worden afgenomen door institutionele investeerders. Daarnaast betekent het dat renovatie en onderhoud onder druk komen te staan en dat verduurzaming niet meer uit kan. Een uitspraak met deze gevolgen is daarom voor iedereen een worstcasescenario.”

In Nederland mogen verhuurders via het huurverhogingsbeding de huren jaarlijks laten stijgen met de inflatie, met een extra toeslag daarbovenop. Hoewel het niet verplicht is om deze toeslag in rekening te brengen, hebben kantonrechters vastgesteld dat het verschil in huurverhogingen zonder duidelijke rechtvaardiging in strijd is met Europese regelgeving.

“Het rapport van CBRE maakt duidelijk dat het vernietigen van het huurverhogingsbeding niet alleen verstrekkende gevolgen zal hebben voor verhuurders, maar voor de samenleving als geheel. De gevolgen voor verhuurders zullen niet zonder ingrijpende gevolgen blijven voor huurders, woningzoekenden, pensioendeelnemers, de economie en het klimaat. Dat kan toch niemands bedoeling zijn?”, aldus Norbart.