Binnenland

Onderzoek toont geen kruisingen tussen wolf en hond in Nederland

21-05-2024 18:38

Wolf, Foto @Shutterstock

Redactie, TPO, 21 mei 2024 – In Nederland is voor zover bekend geen sprake van een kruising van wolven met honden. Volgens provincie Gelderland blijkt op basis van onderzoeksresultaten van een Sloveens laboratorium, dat er geen zogeheten ‘hybridisatie’ in ons land zijn aangetroffen, meldt het ANP.

Een wolf wordt als hybride beschouwd, als het dier relatief kortgeleden is gekruist met een hond.

Genetisch materiaal dode wolven

Kennisorganisatie BIJ12 heeft tot dusver geen hybride wolven in het wild in Nederland aangetroffen, maar Gelderse politieke partijen vroegen toch om extra onderzoek.

In samenwerking met de universiteit van Wageningen werd DNA van elf in Nederland dood aangetroffen wolven gestuurd naar het Sloveense instituut DivjaLabs, verbonden aan de universiteit van Ljubljana. Bij negen van deze wolven werd geen hybridisatie vastgesteld.

Bij twee wolven kon geen duidelijke conclusie worden getrokken, omdat het genetisch materiaal in een te slechte staat was. Dit DNA was afkomstig van kadavers die al in ontbinding waren.

Hybride wolf

De wolf, een beschermde diersoort, is de voorouder van de hond en genetisch lijken de twee dus op elkaar. Volgens BIJ12 bezitten wolven door incidentele kruisingen in de loop van duizenden jaren altijd een klein percentage honden-DNA, minder dan 5 procent.

Een hybride wolf is een dier dat voortkomt uit recentere kruisingen tussen honden en wolven. De kans dat een hond en een wolf kruisen is vooral groter in landen met veel loslopende zwerfhonden, maar ook in Duitsland zijn in de afgelopen decennia enkele hybride wolven aangetroffen.

Hoewel ook hybride wolven vaak beschermd zijn, adviseert de Raad van Europa om een kruising tussen een wolf en een hond te doden, omdat hybridisatie volgens de Raad slecht is voor de wolvenpopulatie.

Groeiende wolvenpopulatie in Gelderland

In Gelderland wordt regelmatig gedebatteerd over de groeiende wolvenpopulatie in de provincie. Coalitiepartijen BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP stelden vorig jaar zomer dat bestaande data over de wolf en diens DNA niet volledig zouden zijn.

Kennisorganisaties en deskundigen spreken dat tegen. Toch werd een motie voor extra onderzoek naar hybridisatie in juli aangenomen. In de tussentijd heeft Gelderland nieuw beleid aangekondigd voor de omgang met de wolf, waarbij wolven die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen kunnen worden afgeschoten.

Ook wil Gelderland een wolf met afwijkend gedrag weer schuw maken met paintball. Dat laatste is aangevochten bij de rechter, die nog uitspraak moet doen.