Buitenland

Noord-Korea stuurt honderden ballonnen met afval richting Zuid-Korea

29-05-2024 12:11

Ballon met afval in de provincie Zuid-Chungcheong, Zuid-Korea. Vermoedelijk verzonden vanuit Noord-Korea. Foto @Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie/via AP.

Redactie, TPO, 29 mei 2024 – Noord-Korea heeft dinsdagavond zo’n 260 ballonnen met afval richting Zuid-Korea gestuurd in één van zijn meest bizarre provocaties tegen zijn rivaal in jaren, meldt Associated Press. De inhoud omvat onder meer batterijen, schoenonderdelen en mest.

De Noord-Koreaanse vice-minister van Defensie Kim Kang Il verklaarde afgelopen weekend dat het Noorden van plan was “hopen afvalpapier en vuil” over grensgebieden en andere delen van Zuid-Korea te verspreiden. Hij noemde het een “oog om oog”-actie tegen anti-Pyongyang propaganda pamfletten, die Zuid-Koreaanse activisten en Noord-Koreaanse overlopers als decennia via de lucht de grens over sturen.

Vandaar dat de Koreaanse regering vermoedt dat het hier om een vergeldingsactie gaat.

Chemische en explosieve responsteams

Het  Zuid-Koreaanse heeft chemische en explosieve responsteams van het leger gemobiliseerd om het puin in verschillende delen van het land op te ruimen. Burgers wordt geadviseerd om de voorwerpen niet aan te raken en melding te maken bij het leger of de politie, na het ontdekken ervan.

Foto’s vrijgegeven door het leger tonen afval verspreid over snelwegen en wegen in verschillende delen van het land. In de hoofdstad Seoul vonden militaire functionarissen iets dat leek op een timer, waarschijnlijk ontworpen om de zakken met afval in de lucht te laten knappen.

In de centrale provincie Zuid-Chungcheong werden twee grote ballonnen met een niet-geknapte plastic zak gevonden op een weg, gevuld met vuilachtige substanties.

Er zijn geen directe meldingen van schade veroorzaakt door de ballonnen. Soortgelijke Noord-Koreaanse ballonactiviteiten veroorzaakten in 2016 schade aan auto’s en andere eigendommen.

Zuid-Koreaanse oefening met gevechtsvliegtuigen

De balloncampagne vond plaats terwijl de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zijn militaire wetenschappers aanspoorde om de mislukte satellietlancering van maandag te overwinnen en door te gaan met de ontwikkeling van op ruimte gebaseerde verkenningscapaciteiten.

Hij omschrijft dit als cruciaal voor het tegengaan van militaire activiteiten van de VS en Zuid-Korea, aldus staatsmedia.

In zijn eerste publieke reactie dinsdag over de mislukte lancering waarschuwt Kim ook voor ongespecificeerde “strenge” acties tegen Zuid-Korea, vanwege een oefening waarbij 20 gevechtsvliegtuigen van Zuid-Korea betrokken waren nabij de inter-Koreaanse grens. Dit gebeurde enkele uren voor Noord-Korea’s mislukte lancering.

In zijn toespraak noemt Kim de Zuid-Koreaanse reactie “hysterische waanzin” en “een zeer gevaarlijke provocatie die niet genegeerd kan worden”, aldus het officiële Koreaanse Centraal Nieuwsagentschap (KCNA).

Mislukte satellietlancering

De Noord-Koreaanse administratie voor ruimtevaarttechnologie zegt dat de explosie mogelijk verband houdt met de betrouwbaarheid van een nieuw ontwikkelde raketmotor, die wordt aangedreven door petroleum en vloeibare zuurstof gebruikt als oxidator.

De vijandelijkheden tussen de Korea’s zijn op het hoogste niveau in jaren, aangezien zowel Kim’s wapendemonstraties als de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea met de VS en Japan sinds 2022 zijn geïntensiveerd.

De mislukte satellietlancering was een tegenslag voor Kim’s plan om in 2024 drie extra militaire spionagesatellieten te lanceren, nadat Noord-Korea’s eerste militaire verkenningssatelliet in november vorig jaar in een baan om de aarde was geplaatst. De lancering in november volgde op twee mislukte pogingen.

De lancering op maandag trok kritiek van Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, omdat de Verenigde Naties Noord-Korea verbieden om dergelijke raketlanceringen uit te voeren. Deze worden door de landen gezien als dekmantels voor het testen van langeafstandsrakettechnologie.

Noord-Korea daarentegen stelt dat het recht heeft om satellieten te lanceren en raketten te testen in het licht van wat het land beschouwt als; door de VS geleide militaire bedreigingen. Kim heeft spionagesatellieten omschreven als cruciaal voor het monitoren van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire activiteiten en het versterken van de dreiging van zijn nucleaire raketten.

“Het verwerven van militaire verkenningssatellieten is een essentiële taak voor ons land om onze zelfverdedigingsafschrikking verder te versterken, in het licht van serieuze veranderingen in onze nationale veiligheidsomgeving, veroorzaakt door Amerikaanse militaire manoeuvres en verschillende provocerende handelingen,” aldus Kim.

Noord-Korea heeft niet aangegeven wanneer een nieuwe satellietlancering gepland staat. Sommige experts zeggen dat dit nog maanden kan duren.

‘Externe technologische hulp van Rusland’

De vermelding door staatsmedia van een “raketmotor met vloeibare zuurstof en petroleum” suggereert volgens Zuid-Koreaanse experts dat Noord-Korea probeert om een krachtigere draagraket te ontwikkelen, die grotere ladingen kan vervoeren.

Er wordt aangenomen dat Noord-Korea’s eerdere ruimteraketten ‘asymmetrische dimethylhydrazine’ (een kleurloze vloeistof met een scherpe, visachtige, ammoniakachtige geur) als raketbrandstof en distikstoftetraoxide (een kleurloze, giftige vloeistof met een laag kookpunt) als oxidator gebruikten.

De snelle overgang in ruimtevaartontwerpen van Noord-Korea wijst volgens Chang Young-keun, een raketexpert bij het Zuid-Koreaanse Onderzoeksinstituut voor Nationale Strategie, op mogelijk externe technologische hulp van Rusland.

Kim heeft de zichtbaarheid van zijn banden met Rusland in de afgelopen maanden vergroot, onderstreept door een recente topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in september. De twee leiders vinden elkaar in hun afzonderlijke confrontaties met Washington.

De ontmoeting tussen Kim en Poetin vond plaats op een ruimtehaven in het Russische Verre Oosten en kwam na opeenvolgende mislukkingen van Noord-Korea bij pogingen om zijn eerste spionagesatelliet te lanceren. Poetin vertelde Russische verslaggevers toen, dat Moskou bereid is Noord-Korea te helpen met de bouw van satellieten.

Volgens de VS en Zuid-Korea zou Noord-Korea ook artilleriegranaten, raketten en ander militair materieel aan Rusland leveren om zijn strijd in Oekraïne te verlengen.