Redactie, TPO, 30 mei 2024 – Ze uit haar zorgen en frustraties over het trage overleg met partijen in de zorgsector om de tekorten aan te pakken. Volgens Dijkstra moeten er sneller stappen worden gezet, een eis die ook door de Tweede Kamer wordt ondersteund, meldt het ANP.
Dijkstra legt uit dat de gesprekken met de sector veel tijd kosten, meer dan verwacht en gehoopt. Op vragen van CDA-Kamerlid Harmen Krul waarom het zo moeilijk is om iedereen op één lijn te krijgen, antwoordt de minister dat er “ongelooflijk veel belangen mee zijn gemoeid.”
Dijkstra geeft aan dat farmaceuten, leveranciers en zorgverzekeraars hun eigen belangen moeten overstijgen. “Wie doet dat als eerste, en volgen er dan meer, of blijft iedereen op zijn eigen punt zitten?” vroeg ze retorisch.
Ze vindt het teleurstellend dat brancheorganisaties in de media beweren dat er niets gebeurt. Deze organisaties zitten uit aan tafel om samen tot een oplossing te komen in het belang van de patiënt.
Het aantal niet-leverbare medicijnen is de afgelopen jaren gestegen, met oorzaken die ook internationaal spelen. Vooral antibiotica en een veelgebruikt astmamedicijn raken op, evenals honderden andere medicijnen, waaronder middelen tegen hart- en vaataandoeningen.
Dijkstra benadrukt dat er al diverse maatregelen zijn genomen om de tekorten aan te pakken. Zo worden er voorraden aangelegd van medicijnen die kwetsbaar zijn voor tekorten. Daarnaast werkt ze aan verdere maatregelen om de situatie te verbeteren.