Redactie, TPO, 12 juni 2024 – Eurocommissaris Margaritis Schinas (migratie) benadrukt dit woensdag bij de presentatie van een hulpplan voor EU-landen om de nieuwe Europese migratieregels in te voeren, meldt het ANP.
Volgens Schinas zijn dergelijke Rwanda-achtige overeenkomsten niet mogelijk onder zowel de oude als de nieuwe EU-immigratieafspraken. De EU-wetten vereisen namelijk een betekenisvolle band tussen de asielzoeker en het land waarheen die wordt (terug)gestuurd.
De eurocommissaris stelt dat de EU een unie van waarden is en deze grens niet zou moeten overschrijden.
De EU-landen moeten tegen december een schema klaar hebben voor de implementatie van de nieuwe EU-immigratieafspraken, zodat de regels uiterlijk op 11 juni 2026 in alle landen tegelijk van kracht worden.
De Britse regering wil echter binnenkort beginnen met gedwongen uitzettingen van asielzoekers naar Rwanda. Ook Denemarken, dat een opt-out heeft voor de Europese migratiewetten, heeft contact gezocht met Rwanda over het overnemen van asielzoekers.
De Rwanda-overeenkomst verschilt van de overeenkomst die bijvoorbeeld Italië heeft gesloten met Albanië. Deze overeenkomst voorziet in de opvang van asielzoekers, die de buitengrens van de EU nog niet hebben bereikt.
Asielzoekers die bijvoorbeeld op de Middellandse Zee worden opgepakt, kunnen direct naar Albanië worden gebracht om te kijken of ze voor asiel in Europa in aanmerking komen.
Vijftien EU-landen, waaronder Nederland, hebben in mei een brief naar de Europese Commissie gestuurd waarin ze de Albanië-overeenkomst een goed voorbeeld noemen. In die brief vragen ze de Commissie om betere mechanismen voor het terugsturen van asielzoekers die al in de EU zijn.
Ze pleiten voor samenwerking met derde landen op het gebied van terugkeercentra, waarheen asielzoekers alvast gebracht kunnen worden in afwachting van hun uiteindelijke verwijdering.
Eurocommissaris Schinas laat weten dat de Commissie deze brief nog zal beantwoorden. Hij benadrukte dat de EU-landen zich moeten houden aan de bestaande en nieuwe immigratieregels en dat het overbrengen van asielzoekers naar derde landen, zoals Rwanda, niet in overeenstemming is met de Europese waarden en wetten.
Het hulpplan dat Schinas presenteert, moet ervoor zorgen dat de EU-landen de nieuwe migratieregels efficiënt kunnen implementeren.
De Europese Commissie streeft naar een gezamenlijke aanpak en naleving van de immigratieregels binnen de hele unie om consistentie en rechtvaardigheid te waarborgen.\
Lees ook: Britten plannen gedwongen uitzetting asielzoekers naar Rwanda op 23 juli