Buitenland

Ada Sagi, vrijgelaten gijzelaar uit Gaza: ‘Ik geloof niet meer in vrede, ik begrijp dat Hamas het niet wil’

19-06-2024 16:18

Ada Sagi op één van de posters van gijzelaars die Hamas op 7 oktober ontvoerde. Foto @Kirsty Wigglesworth/AP

De Israëlische vredesactivist Ada Sagi (75), die op 7 oktober uit haar huis werd ontvoerd door Hamas-terroristen en 53 dagen in Gaza gegijzeld werd gehouden, vertelt in een interview met de BBC hoe haar beproeving haar geloof in de mogelijkheid van vrede tussen Palestijnen en Israëli’s heeft vernietigd.

 

Redactie, TPO, 19 juni 2024 – In haar eerste interview in het Verenigd Koninkrijk sinds haar vrijlating in november, vertelt Sagi hoe ze werd vastgehouden in een appartement door betaalde bewakers, dat Hamas haar in een ziekenhuis hield voor haar vrijlating en dat ze nu gelooft dat de wereld Joden haat.

“Ik geloof niet in vrede, sorry. Ik begrijp dat Hamas het niet wil”, aldus Sagi, lerares Arabisch en Hebreeuws.

Sagi woonde decennialang in de kibboets Nir Oz nabij de grens tussen Israël en Gaza, waar ze zich inzette voor verzoeningspogingen door Israëli’s Arabisch te leren spreken met hun buren. In de herfst van 2023 was ze van plan naar Londen te komen om haar zoon Noam te bezoeken en haar verjaardag te vieren.

Maar alles veranderde toen de terreurorganisatie Hamas Zuid-Israël aanviel, waarbij 1.200 mensen omkwamen en 251 gijzelaars naar Gaza werden meegenomen. Zo ook Sagi, die 75 werd terwijl ze gegijzeld werd door degenen die ze beschrijft als “Hamas-terroristen”.

Het heeft zes maanden geduurd voordat de levenslange vredesactivist klaar was om met de Britse media te praten over haar ervaring en haar mening over degenen die haar vrijheid, haar huis en haar geloof in vrede hebben afgenomen. Ze is zich bewust van de 116 gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden, waarvan Israël zegt dat 41 vermoedelijk dood zijn. Sagi roept de Israëlische regering op een nieuwe wapenstilstand en deal voor vrijlating van alle gijzelaars met Hamas overeen te komen.

Sagi: “Israël moet de deal sluiten… breng al deze gijzelaars, zowel levend als dood, terug naar huis.”

De lerares Arabisch en Hebreeuws beschrijft hoe ze, toen ze voor het eerst naar Gaza werd gebracht, samen met enkele andere gijzelaars werd verborgen in een familiehuis met kinderen. De volgende dag werd ze overgebracht naar een appartement in de zuidelijke stad Khan Younis, omdat het “gevaarlijk” was.

De eigenaar van het appartement, een verpleger, vertelde haar dat zijn vrouw en kinderen bij zijn schoonfamilie verbleven.

“Ik geloof niet in vrede, sorry. Ik begrijp dat Hamas het niet wil”

“Hamas betaalt burgers ruimhartig om op gijzelaars te passen’

Volgens Sagi werden studenten betaald om over hen te waken: “Ik hoorde hen zeggen… 70 shekels (circa 18 euro) per dag. Het is veel geld in Gaza, omdat ze geen werk hebben. En als je werk hebt dat niet via Hamas gaat, is het niet meer dan 20 shekels per dag.”

De vrouw was één van de 105 gijzelaars die in november werden vrijgelaten in ruil voor een wapenstilstand van een week en de vrijlating van zo’n 240 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. Sagi beschrijft tijdens het interview de verschrikkelijke onzekerheid voorafgaand aan haar vrijlating op de vijfde dag van de deal, samen met negen andere Israëli’s en twee Thai.

“Elke keer dat er op de deur werd geklopt, dacht je dat er iemand kwam om je te halen”, vertelt Sagi. Toen de gijzelaars hoorden dat er een deal was en dat de oudere vrouwen zouden worden vrijgelaten, was één van de vrouwen die uiteindelijk met haar werd vrijgelaten “bang” dat ze te jong zou zijn om erbij te horen. “Maar onze huishoudster zei: ‘Nee. Jullie kwamen samen, jullie gaan samen,'” legt ze uit.

‘Burgers zijn wel betrokken én krijgen geld, voor elk van ons’

Op dag 49 – een vrijdag – kreeg Sagi te horen dat ze naar huis gingen, wat ze niet geloofde: “Tijdens de lunch gaven ze ons eten. Ze brachten ons met de auto naar Khan Younis en we gingen tot de grens van Rafah.” Maar er was iets misgegaan en ze moesten terugkeren naar Khan Younis. “Ons werd verteld dat ze vrouwen met kinderen vrijlieten. We voelde blijdschap dat we vrijgelaten zou worden, en toen ging er iets mis”, aldus Sagi.

Toen ze de stad binnenkwamen, werden ze volgens haar naar een ziekenhuis gebracht, waarvan ze gelooft dat het het belangrijkste ziekenhuis in Zuid-Gaza was, Nasser. Maar ze kregen toen te horen, dat ze daar moesten blijven:

“Mensen zeggen dat ze niet betrokken zijn .. ze zijn wel betrokken én krijgen geld, voor ieder van ons.”

Getuigenissen van een aantal andere vrijgelaten gijzelaars plaatsen in totaal 10 gijzelaars in het Nasser-ziekenhuis, van wie er nog één in gevangenschap is. Als de BBC het ziekenhuis om commentaar vraagt op de beschuldigingen van Sagi, ontkent de directeur van het ziekenhuis, Atef al-Hoot, dat er gijzelaars werden vastgehouden. Hij beweert dat het ziekenhuis alleen humanitaire diensten verleende.

Ongebruikte medicijnen bestemd voor Israëlische gijzelaars

Het Israëlische leger (IDF) heeft eerder gezegd dat zijn troepen “ongeveer 200 terroristen die in het ziekenhuis waren” hebben aangehouden tijdens een inval in het Nasser-ziekenhuis in februari. Ook vond het IDF munitie en ongebruikte medicijnen bestemd voor Israëlische gijzelaars.

Hamas ontkent Israëlische beweringen dat hun “strijders” in het Nasser-ziekenhuis en andere ziekenhuizen in Gaza opereren.

Sagi laat weten dat zij en de andere inwoners van Nir Oz die de aanvallen van 7 oktober hebben overleefd, nu in appartementen in de stad Kiryat Gat wonen. Ze schrijft een boek en werkt met kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

Ze wil ook graag blijven praten over haar beproeving, ondanks de sterke emoties die het oproept, anderen helpen geeft haar een goed gevoel:

“Ik verloor mijn huis. Ik verloor mijn vrijheid, de hele plek waar ik naar terug moest gaan. Ons dorp – kibboets – is vernietigd. Ik heb goed gehuild, ben geen ‘ijzeren vrouw’, zoals iedereen zegt. Soms huil je, en het is goed. Mijn moeder zou zeggen: ‘Huil, het reinigt het oog.”