Politiek

Vertragingen binnen hersteloperatie toeslagen, demissionair kabinet wil beslistermijn verlengen

20-06-2024 11:37

Illustratiefoto @Pixabay

Door de grote hoeveelheid aanmeldingen en de complexiteit van de problemen van gedupeerden van het toeslagenschandaal lukt het niet altijd om ouders snel te helpen. Hierdoor worden beslistermijnen regelmatig overschreden, waardoor ouders de overheid in gebreke kunnen stellen door een ‘beroep niet tijdig beslissen’ in te dienen. Volgens het ministerie van Financiën gaat dit ten koste van een verbeterde afhandeling.

 

Redactie, TPO, 20 juni 2024 – Ouders die dit beroep instellen, krijgen voorrang, wat andere ouders ertoe kan dwingen ook naar de rechter te stappen om niet achteraan in de rij te belanden. Deze situatie zorgt voor onduidelijkheid bij ouders over de behandeling van hun zaak, legt druk op de rechtspraak en schaadt het vertrouwen, aldus het ministerie van Financiën.

Bovendien zou het ten koste gaan van de capaciteit bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen, die hierdoor minder tijd heeft voor daadwerkelijk herstel. Het demissionair kabinet wil daarom de beslistermijnen binnen de hersteloperatie toeslagen aanpassen en stelt voor om deze voor nieuwe aanvragen voor aanvullende schade te verlengen van 6 naar 12 maanden.

De beslistermijn voor bezwaarzaken blijft onveranderd, omdat de rechter volgens de Raad van State doorgaans vasthoudt aan de termijn van 6 maanden. Ondertussen blijft het demissionair kabinet er naar eigen zeggen alles aan doen om ouders zo snel mogelijk te helpen, onder meer door het verhogen van de capaciteit van de bezwaarafdeling en het inzetten van nieuwe werkwijzen zoals mediation.

Nieuwe regeling voor nabestaanden

Het wetsvoorstel bevat ook een aangepaste regeling voor nabestaanden van overleden gedupeerden. Een eerder voorgestelde regeling bleek onuitvoerbaar door een amendement vanuit de Tweede Kamer. In het nieuwe voorstel krijgen nabestaanden aanvullende begeleiding en worden de verschillende herstelregelingen zo snel mogelijk na elkaar doorlopen.

Deze nieuwe regeling moet dit najaar van start gaan, mits de wet wordt aangenomen.

Het wetsvoorstel verruimt ook de regeling voor gedupeerde ouders in het buitenland. Veel ouders zijn vanwege problemen met de kinderopvangtoeslag naar het buitenland vertrokken. Zij krijgen, net als de gedupeerden in Nederland, hulp en ondersteuning, inclusief ondersteuning bij terugkeer naar Nederland.

De peildatum om te bepalen of ouders in aanmerking komen, wordt verruimd van 7 juli 2020 naar 31 december 2021, zodat ook later vertrokken ouders aanspraak kunnen maken op ondersteuning.

Streven naar verbeterde afhandeling

Naast het verhogen van de capaciteit en het versnellen van procedures, voert het demissionair kabinet volgens het ministerie van Financiën ook nieuwe methoden in om bezwaarzaken sneller af te handelen en ouders beter te ondersteunen om zo de efficiëntie en effectiviteit van de hersteloperatie toeslagen verbeteren.

Door realistische beslistermijnen in te voeren en de capaciteit te verhogen, hoopt het kabinet de druk op de rechtspraak te verminderen en het vertrouwen van de gedupeerden te herstellen.

Het uiteindelijke doel is naar eigen zeggen om ouders sneller en beter te helpen, zodat ze niet langer in onzekerheid verkeren.