Redactie, TPO, 25 juni 2024 – Uit recent onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van het Rode Kruis, blijkt dat 9 procent van de Nederlanders te maken heeft met voedselnood.
Hoewel veel van deze mensen in aanmerking komen voor voedselhulp, ontvangen ze deze vaak niet vanwege onbekendheid met de hulp of schaamte om hulp te vragen, aldus Voedselbanken Nederland.
Het speciaal ontwikkelde datadashboard biedt Voedselbanken Nederland waardevolle inzichten door armoede op wijkniveau in kaart te brengen en de locaties van voedselbanken te identificeren. De tool analyseert ook de bereikbaarheid van deze locaties met verschillende vervoersmiddelen, zoals openbaar vervoer, auto, fiets of te voet.
Dit is cruciale informatie, gezien er nog mensen zijn die mogelijk geen hulp ontvangen. Door deze gegevens kunnen voedselbanken strategische beslissingen nemen en hun diensten uitbreiden naar gebieden waar de behoefte het grootst is.
Na een succesvolle pilot bij verschillende voedselbanken, waar het datadashboard voedselarmoede op wijkniveau in kaart bracht, wordt nu gekeken naar een bredere uitrol. Het bestuur van Voedselbanken Nederland hoopt dat de inzet van dit dashboard een belangrijke rol zal spelen in de strijd tegen voedselarmoede.
Inmiddels werken negen voedselbanken met het speciale datadashboard en het aantal neemt toe, aldus Voedselbanken Nederland. Het uiteindelijke doel is om alle 177 lokale voedselbanken in Nederland te ondersteunen met AI-technologie in hun strijd tegen voedselarmoede.
Dit helpt niet alleen bij het identificeren van voedselnood, maar ook bij het beter afstemmen van hulp op de specifieke behoeften van gemeenschappen.
Daarnaast is er een proefproject gestart met een AI-chatbo, bedoeld om de drempel voor het aanvragen van hulp te verlagen. Potentiële nieuwe klanten van de voedselbank kunnen in hun eigen taal vragen stellen aan de chatbot en de benodigde ondersteuning krijgen.
De bot gebruikt volgens Voedselbanken Nederland eenvoudige taal en heeft een vriendelijke, niet-oordelende toon, waardoor mensen worden aangemoedigd om hulp te zoeken zonder schaamte.