Binnenland

Aantal vergiftigingen met partydrug 3-MMC neemt toe

02-07-2024 09:07

Foto: Freepik

Het aantal meldingen van vergiftigingen met de drug 3-MMC, ook wel bekend als ‘poes’, is in 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een overzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

 

Redactie, TPO, 2  juli 2024 – In totaal werden afgelopen jaar ruim 200 keer de hulpdiensten ingeschakeld, wat gemiddeld neerkomt op bijna vier keer per week, meldt het ANP.

Behalve berichten over 3-MMC, krijgt het NVIC jaarlijks ook meer dan 14.000 meldingen over vergiftigingen door benzodiazepinen, oftewel rustgevende middelen.

Hartkloppingen

Een designer drug wordt geproduceerd om de effecten van andere drugs na te bootsen en tegelijkertijd de Opiumwet te omzeilen. 3-MMC, dat inmiddels verboden is, heeft eenzelfde effect als amfetamine en xtc.

Gebruikers voelen zich vaak energiek en euforisch, maar kunnen ook last krijgen van hartkloppingen, angstklachten, hoge bloeddruk, oververhitting en slapeloosheid.

Landelijk

Waarom het gebruik van 3-MMC toeneemt, is niet duidelijk. De meldingen komen uit het hele land, terwijl ‘poes’ eerder vooral in het oosten van Nederland werd gebruikt.

Naast 3-MMC nam ook het aantal meldingen over andere drugs toe, zoals het recreatief gebruik van ketamine. Ketamine kan blaas- en plasproblemen veroorzaken.