Buitenland

Britten naar de stembus, Labour stevent af op overwinning

04-07-2024 09:57

Een rood potlood. (Pixabay)

Het Verenigd Koninkrijk kiest vandaag een nieuw parlement. Het is voor het eerst sinds 1945 dat de Britten in juli naar de stembus gaan. Er zijn 46 miljoen stemgerechtigden in het VK, en die hebben tot vanavond 23.00 uur Nederlandse tijd de gelegenheid om hun stem uit te brengen.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – Oppositiepartij Labour lijkt volgens de peilingen af te stevenen op een glansrijke overwinning. Dat betekent slecht nieuws voor de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak. Die benadrukte op X nogmaals dat hij vindt dat Labour de verkiezingen niet mag winnen. “Labour gaat uw belastingen verhogen. Keer op keer, opnieuw”, luidde het laatste bericht voordat de stembureau’s opengingen.

Mocht Sunak de verkiezingen verliezen, is hij de laatste in een rij van vijf conservatieve premiers. Zijn partij regeert al sinds 2010 en kende premierschappen van David Cameron, Theresa May, Boris Johnson en zeer kortstondig Liz Truss. Keir Starmer, de leider van Labour, lijkt nu de beste papieren te hebben om Sunak op te volgen als premier.