Economie

Huizenprijzen op recordhoogte: tweederde huizen verkocht boven de vraagprijs

04-07-2024 10:18

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt hebben het afgelopen kwartaal een recordhoogte bereikt, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen bedroeg in het tweede kwartaal 468.000 euro.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – De prijzen stegen met 7,2 procent betekent vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Volgens de makelaarsvereniging een “uitzonderlijke” toename, iets wat sinds het begin van de metingen in 1995 slechts één keer eerder is voorgekomen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 zijn de prijzen zelfs met 13,6 procent gestegen, de grootste toename in twee jaar.

Huizenkopers hebben afgelopen kwartaal vaker overboden, aldus de NVM. In april, mei en juni zijn twee op de drie huizen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder lag dat percentage nog iets lager. De verkoopprijs was gemiddeld 4,3 procent hoger dan de vraagprijs.

De NVM maakt zich zorgen over de prijsontwikkeling en de betaalbaarheid van woningen op de lange termijn. “De prijzen stijgen door de krappe markt, goede financieringsmogelijkheden, inkomensstijgingen en het daarmee gepaard gaande consumentenvertrouwen,” aldus Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, tegen het ANP.