Binnenland

Topambtenaar ontslagen wegens persoonlijk gebruik 152 parkeerkaarten

04-07-2024 10:50

Parkeergarage @Pixabay

Een topambtenaar van het ministerie van Sociale Zaken is ontslagen vanwege het onder meer bestellen van 152 parkeerkaarten voor persoonlijk gebruik. De man bekleedde de functie van directeur op het ministerie en had 160 medewerkers onder zijn leiding.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – Bij het ministerie bestonden al geruime tijd twijfels over het functioneren van deze hoge ambtenaar, zoals vermeld in het vonnis dat deze week door de rechtbank is gepubliceerd, meldt het ANP.

Om die reden werd hij augustus vorig jaar op non-actief gesteld. Tijdens deze periode kwamen de vragen over de parkeerkaarten naar voren.

Parkeervergoeding tijdens coronapandemie

De Rijksoverheid stimuleert werknemers zoveel mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Tijdens de coronapandemie konden ambtenaren nog wel aanspraak maken op een parkeervergoeding, maar deze regeling werd na de pandemie afgeschaft.

Desondanks bestelde de man volgens onderzoek 152 parkeerkaarten, die normaal gesproken bedoeld zijn voor bezoekers van het ministerie zodat zij gratis kunnen parkeren in een naastgelegen garage.

De ambtenaar beweerde dat hij zijn auto altijd elders parkeerde, maar weigerde uit principieel oogpunt te zeggen waar precies. Uit een onderzoek van het UWV bleek dat het “aannemelijk is” dat de uitrijkaarten voor zijn eigen gebruik waren bestemd.

Eis ontslagvergoeding van 400.000 euro

De man eiste een ontslagvergoeding van bijna 400.000 euro en een rectificatie op het intranet van het ministerie, maar deze eisen werden afgewezen. Wel kreeg hij een ontslagvergoeding van ruim 17.000 euro.

De rechter oordeelde dat de man “niet de integriteit heeft uitgestraald die van een directeur en topambtenaar verwacht mag worden”, maar zijn gedrag was niet ernstig genoeg om ontslag te rechtvaardigen.

De rechter was het eens met het ministerie dat er problemen waren met het functioneren van de man, maar stelde ook dat hij onvoldoende ondersteuning kreeg om tot verbeteringen te komen. Deze combinatie van factoren vormde volgens de rechter wel een rechtvaardiging voor ontslag.