Politiek

Debat regeringsverklaring: oppositie valt Schoof hard aan om benoeming PVV-ministers

04-07-2024 11:35

Minister-president en Minister van Algemene Zaken, Dick Schoof

Al snel in het eerste debat van de nieuwe premier Dick Schoof vallen oppositiepartijen hem donderdag hard aan op de benoemingen van PVV-ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel). Er is grote onrust in de Tweede Kamer vanwege hun uitspraken over omvolking.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – Partijen verwijten Schoof dat hij heeft toegestaan dat Faber en Klever, die volgens hen “racistische complottheorieën” verspreiden, konden toetreden tot het kabinet, meldt het ANP.

Schoof reageert door te zeggen: “Ik weet zeker dat alle leden van het kabinet niet racistisch zijn, het niet over omvolking hebben, en dat het ook nooit onderdeel zal zijn van de lijn van mijn kabinet.” Hij gaf echter ook aan de zorgen over Klever en Faber te begrijpen.

‘Uitvoeren wat Wilders bedenkt’

D66-leider Rob Jetten vindt dat Schoof nu al “gezakt voor zijn eerste test” en verwijt hem geen grip te hebben op zijn eigen kabinet: “U hebt in de formatie niet uw verantwoordelijkheid genomen om heel scherp te selecteren welke ministers er komen.”

Hij denkt dat Schoof slechts uitvoert wat PVV-leider Geert Wilders bedenkt, zonder zelf invloed te hebben.

DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle noemt Schoofs reactie “ongelooflijke slappe hap” en vindt dat het Schoof zou sieren als hij duidelijker stelling zou nemen. Van Baarle benadrukt het belang van leiderschap en normstelling in zulke kwesties.

Het debat over de regeringsverklaring is hier live te volgen.