Buitenland

VS positief over mogelijke deal Israël en Hamas

04-07-2024 22:19

Gaza
AP Photo/Fatima Shbair.

De Verenigde Staten hebben positief gereageerd op een mogelijke deal tussen Israël en Hamas. Een Amerikaanse functionaris spreekt van een “doorbraak” in de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars, maar blijft voorzichtig optimistisch.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – Er zijn nog enkele openstaande kwesties, aldus de functionaris tegenover verslaggevers. Hij verwacht niet dat de deal binnen enkele dagen rond zal zijn. Volgens de functionaris heeft Hamas zijn standpunt gedeeltelijk gewijzigd.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, verklaarde eerder vandaag dat Israël “dichter dan ooit tevoren” bij een overeenkomst is over de terugkeer van de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zouden een half uur hebben gebeld over een mogelijke overeenkomst tussen de strijdende partijen. Israël wil een onderhandelingsteam sturen naar de Qatarese hoofdstad Doha, waar de onderhandelingen waarschijnlijk gaan plaatsvinden.