Economie

Nieuwe pier Schiphol in 2027 klaar, kosten bijna verdubbeld

04-07-2024 22:35

Schiphol
Schiphol. Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com.

De nieuwe A-pier op Schiphol wordt in april 2027 in gebruik genomen, ongeveer acht jaar later dan oorspronkelijk gepland. De langdurige vertraging heeft geleid tot een aanzienlijke verhoging van de kosten; de pier kost nu bijna 1,4 miljard euro.

 

Redactie, TPO, 4 juli 2024 – Schiphol heeft samen met bouwbedrijf BAM, dat verantwoordelijk is voor de voltooiing van de pier, de definitieve planning bekend gemaakt. Sybren Hahn, uitvoerend directeur voor infrastructuur op Schiphol, is vol vertrouwen dat de nieuwe opleverdatum gehaald wordt. De raming van de kosten was in 2021 al gestegen naar 1,1 miljard euro, aanzienlijk hoger dan de initiële schatting van 600 miljoen euro.

De bouw van de A-pier verliep allesbehalve vlekkeloos, met eerdere vertragingen en kostenoverschrijdingen onder de vorige aannemers Ballast Nedam en TAV, die uiteindelijk van het project werden gehaald.

De nieuwe pier heeft acht gates, waarvan drie voor de grootste vliegtuigen, en is bedoeld om de doorstroming van passagiers tijdens piekperiodes te verbeteren. Schiphol en BAM mikken op een oplevering eind 2026, waarna de systemen getest zullen worden en het personeel ingewerkt zal worden.