Sport

Niet Max Verstappen, maar hoge ticketprijzen oorzaak slechte kaartverkoop GP Groot-Brittannië

05-07-2024 18:02

Mercedes coureur George Russell tijdens een training op circuit in Silverstone, England. @Luca Bruno/AP

Max Verstappen kreeg onlangs de schuld van de slechte kaartverkoop voor de Grand Prix van Groot-Brittannië, de circuitbaas van Silverstone beweert dat de dominantie van de Nederlander zorgt voor afnemende interesse bij het Engelse publiek. Niets is minder waar: de extreem dure toegangskaarten zouden de echte boosdoener zijn.

 

Redactie, TPO, 5 juli 2024 – Uit onderzoek van SafeBettingSites, een Britse initiatief dat klanten beschermt tegen frauduleuze websites, blijkt dat de prijzen voor een toegangsbewijs met gemiddeld 123 procent zijn gestegen ten opzichte van 2019, aldus Formule1.nl.

In nog geen vijf jaar tijd zijn de gemiddelde kosten voor een kaartje meer dan verdubbeld! Waar men in 2019 nog 180 pond (ongeveer 215 euro) betaalde voor een weekendkaartje, kost hetzelfde ticket nu 350 pond (bijna 415 euro).

Het vrijdagticket spant de kroon – deze kostte in 2019 omgerekend 60 euro, terwijl je er tegenwoordig ruim 160 euro voor moet neerleggen. Dit verklaart volgens het onderzoek waarom Silverstone de afgelopen maanden moeite had met de kaartverkoop.

Strijd tussen Verstappen en Norris

Echter, de laatste paar weken vliegen de tickets weer over de toonbank, de spannende strijd tussen Max Verstappen en Lando Norris werpt schijnbaar zijn vruchten af.

Thuishelden Lewis Hamilton en George Russell begrijpen dat de kaartjes duurder zijn geworden, maar vinden het jammer om te zien dat sommige fans hierdoor buitengesloten worden.

“Silverstone is groter dan alle andere races op de kalender. Het is meer een soort vierdaags festival geworden, dus ik begrijp dat de kosten ook omhoog gaan. Maar het moet natuurlijk niet onbetaalbaar worden voor de fans”, zegt Russell in aanloop naar zijn thuisrace.

‘Nadenken over goedkopere alternatieven’

“Ze moeten echt iets doen aan de prijzen van de kaarten”, aldus Hamilton. “In combinatie met de stijgende kosten van levensonderhoud zijn de tickets gewoon veel te duur. Stel je voor dat je met je familie wil komen kijken, dat is gewoon extreem prijzig. Ik denk dat ze echt moeten gaan nadenken over goedkopere alternatieven.”

De prijsstijgingen van de verschillende tickets zijn volgens SafeBettingSites aanzienlijk en maken het voor veel fans moeilijker om het evenement bij te wonen:

  • Vrijdagticket: 178 procent gestegen
  • Zaterdagticket: 99 procent gestegen
  • Zondagticket: 121 procent gestegen
  • Weekendticket: 94 procent gestegen