Buitenland

Hamas accepteert Amerikaans voorstel over gesprekken Israëlische gijzelaars

06-07-2024 10:07

Een poster van de Israelische-Amerikaanse gijzelaar Hersh Goldberg-Polin bij een herdenkingsplaats voor het Supernova Muziekfestival in Zuid-Israel bij de grens met Gaza waar hij 7 oktober 2023 werd ontvoerd door Hamas. AP Photo/Maya Alleruzzo

Een hoge Hamas-bron verklaart zaterdag dat in een herzien Hamas-Israël-voorstel is overeengekomen dat gesprekken over het vrijlaten van Israëlische gijzelaars, inclusief soldaten en overgebleven mannen, binnen een periode van 16 dagen na de eerste fase van de overeenkomst zouden beginnen.

 

Redactie, TPO, 6 juli 2024 – Volgens dezelfde bron garanderen bemiddelaars daarnaast een tijdelijk staakt-het-vuren, hulpverlening en terugtrekking van Israëlische troepen, zolang de indirecte gesprekken doorgaan met het implementeren van de tweede fase van de overeenkomst, aldus The Jerusalem Post.

De terroristische islamistische groepering Hamas heeft de eis laten vallen dat Israël eerst zou instemmen met een permanente wapenstilstand voordat de overeenkomst wordt ondertekend.

Hamas zou onderhandelingen toestaan om dit te bereiken, gedurende een eerste fase van zes weken, vertelde de bron aan Reuters op voorwaarde van anonimiteit.

Reële kans op overeenkomst

Een Palestijnse functionaris die nauw betrokken is bij de internationaal bemiddelde vredesinspanningen, stelt dat het voorstel zou kunnen leiden tot een raamwerkovereenkomst. Maar Israël zou het voorstel dan wel moeten omarmde en een einde maken aan de inmiddels negen maanden durende oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza.

Een anonieme bron in het Israëlische onderhandelingsteam zegt dat er nu een reële kans is om een overeenkomst te bereiken. Dit staat in scherp contrast met eerdere gevallen de afgelopen maanden, toen Israël verklaarde dat de voorwaarden die Hamas stelde onaanvaardbaar waren.

Hezbollah

Hamas heeft Hezbollah geïnformeerd over zijn instemming met het wapenstilstandsvoorstel. Hassan Nasrallah, de sjiitische geestelijk leider van Hezbollah, verwelkomt deze stap.

Israëlische functionarissen tonen tekenen van acceptatie van de deal. The Wall Street Journal meldt dat Mossad-functionarissen “geloven dat het kabinet het laatste voorstel voor een wapenstilstand zal goedkeuren”.