Buitenland

Linkse alliantie verrassend aan kop in tweede ronde Franse verkiezingen

07-07-2024 20:28

Demonstrant houdt een bord op tijdens een protest tegen RN (AP Photo/Michel Euler)

Nieuw Volksfront gaat verrassend aan de leiding tijdens de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Dat maken Franse media, waaronder TF1, bekend na een eerste exitpoll.

 

Redactie, TPO, 7 juli 2024 – Nieuw Volksfront is een blok van linkse partijen dat tegenwicht moet bieden tegen de radicaal rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen.

Meerderheid

Geen van de partijen lijkt te kunnen rekenen op een absolute meerderheid in het Franse Lagerhuis, de Nationale Vergadering. De eerste ronde was nog met overmacht gewonnen door RN.

De afgelopen week deden de overige partijen er alles aan om een tweede overwinning van Le Pen en haar partij te voorkomen. Zo trokken veel kandidaten zich terug voor de tweede ronde, om zo een zo sterk mogelijke kandidaat het te laten opnemen tegen de kandidaat van RN. Dat lijkt nu effect te hebben.

Opkomst

De opkomst voor deze verkiezingen lijkt enorm. Rond 17.00 uur had bijna 60 procent van de stemgerechtigden in Frankrijk een stem uitgebracht. Sinds 1981 werd niet zo’n hoge opkomst geregistreerd.