Buitenland

Geschokte reacties na aanslag op Trump; oud-president licht gewond, dader gedood.

14-07-2024 10:08

Trump kort na de aanslag. Foto @Evan Vucci/AP

Presidentskandidaat Donald Trump is vannacht beschoten en gewond geraakt aan een oor. Dat gebeurde tijdens een campagnebijeenkomst Butler. Bij het incident kwam een toeschouwer om het leven.

 

Redactie, TPO, 14 juli 2024 – De schietpartij bij de campagnebijeenkomst in Pennsylvania was een poging tot moord, zo zegt de FBI. De dienst heeft de identiteit van de schutter vastgesteld. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

Motief

Het motief van de man, die is gedood door de veiligheidsdienst, is nog niet bekend. De FBI roept mensen met informatie op die in te sturen. Crooks komt uit Bethel Park, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de locatie van de campagnebijeenkomst in Butler.

Amerikaanse media melden op basis van kiezersregistratiegegevens van Pennsylvania dat een 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit Bethel Park geregistreerd staat als Republikein.

Reacties

Volgens het ANP komen uit de hele wereld reacties binnen op de moordaanslag. “Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen”, zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni reageert geschokt op de gebeurtenissen bij de campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei met zijn vrouw te bidden voor Trumps “veiligheid en spoedige herstel”. De Japanse premier Fumio Kishida zei dat “we ons ferm moeten opstellen tegen elke vorm van geweld dat de democratie op de proef stelt”. De Argentijnse president Javier Milei geeft “internationaal links” de schuld van de schietpartij.

New Jersey

Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt. Inmiddels heeft Trump ook telefonisch contact gehad met Joe Biden.