Buitenland

Voormalig Houthi-functionaris noemt aanval op Israël een vergissing

23-07-2024 09:07

Houthi's. Foto's @Hani Mohammed/AP

Een voormalige Houthi-functionaris verklaart in een exclusief interview met Israel Hayom dat de recente terroristische aanval van de Jemenitische groepering op Israël, waarbij een drone werd gelanceerd die één dode en meerdere gewonden in Tel Aviv veroorzaakte, “een ernstige fout” was.

 

Redactie, TPO, 23 juli 2024 – De functionaris benadrukt dat de Houthis “tientallen miljoenen Jemenieten als menselijke schilden gebruiken wanneer ze een raket afschieten en een Israëlische burger doden”, meldt The Jerusalem Post.

Volgens de voormalige functionaris had de Houthi-groepering ook andere manieren kunnen overwegen om de Palestijnen te steunen, zoals financiële hulp, mediacampagnes of humanitaire bijstand, vergelijkbaar met wat andere Arabische landen doen.

‘Menselijke schilden’

Hij beklemtoont echter dat de keuze van de Houthis om direct tegen Israël te strijden, de burgerbevolking die al worstelt met een humanitaire crisis, in gevaar brengt.

De functionaris legt verder uit dat de Houthis “de mensen in Jemen als menselijke schilden gebruiken” bij hun aanvallen, wat leidt tot aanzienlijke schade. Hij merkte op dat Israël niet zoals Groot-Brittannië en de VS is, die doorgaans alleen militaire doelen aanvallen, maar volgens hem ook burgers kan treffen:

“Het conflict is tussen Israël en de Palestijnen. Wij hebben geen direct conflict met Israël,” voegde de voormalige Houthi-functionaris eraan toe.

‘Geen adequaat luchtafweersysteem’

Hij geeft ook toe dat de pro-Iraanse terroristische groepering niet over een adequaat luchtafweersysteem beschikt, waardoor Jemen kwetsbaar is voor aanvallen: “Ze sturen deze raketten terwijl ze zelfs geen enkel Israëlisch vliegtuig kunnen neerschieten”.

Hij uit daarbij zijn bezorgdheid over een mogelijke Israëlische zeewater- en luchtafsluiting van Jemen, wat de burgerbevolking zou treffen.

De Israëlische aanvallen op de Houthis in Hodeidah, die plaatsvonden op de dag voordat het rapport van Israel Hayom werd gepubliceerd, waren een directe reactie op de Houthi-droneaanval op Tel Aviv.

Verhoogde spanningen

Deze operatie vereiste twee uur en vijftig minuten voor de IDF F-15’s, F-35’s en andere straaljagers, die samen ongeveer tien luchtaanvallen uitvoerden.

De verklaringen van de voormalige functionaris komen te midden van verhoogde spanningen tussen Israël en de Houthi-groepering, en benadrukken de complexe dynamiek van de regionale conflicten en hun impact op de civiele bevolking.