Buitenland

Democraten willen Harris eerder nomineren

25-07-2024 09:18

Kamala Harris. Bron: Maverick Pictures/Shutterstock

De Democratische Partij wil Kamala Harris eerder dan gepland nomineren als hun kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Een partijcommissie stelt voor om Harris al op 1 augustus officieel te benoemen en haar beoogde vicepresident rond 7 augustus bekend te maken.

 

Redactie, TPO, 25 juli 2024 – De officiële partijconventie stond gepland voor 19 tot 22 augustus, waarbij president Joe Biden herbenoemd zou worden. Maar Biden besloot onlangs zich niet herkiesbaar te stellen, na kritiek op zijn optreden tijdens een debat met Donald Trump. Daarop werd de huidige vicepresident Kamala Harris naar voren geschoven. Ze verklaarde deze week dat ze voldoende steun heeft van gedelegeerden om de nominatie binnen te halen, meldt het ANP.

Fox News wil debat

Fox News heeft Harris en Trump inmiddels uitgenodigd voor een debat op 17 september, geleid door de ervaren presentatoren Bret Baier en Martha MacCallum. Het debat staat gepland in Pennsylvania, maar Fox News is flexibel wat betreft locatie, datum en format. Oorspronkelijk stond een debat tussen Biden en Trump gepland op 10 september bij ABC News.

‘Radicaal-linkse gek’

Trump spreekt zich alvast met felle bewoordingen uit over zijn nieuwe opponent. Tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempelde hij haar als een “radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen”. Trump beschuldigt Harris ervan de “ultra-progressieve drijvende kracht” achter mislukte beleidsmaatregelen van de Biden-regering te zijn.

Hij beweert ook dat Harris extreme standpunten heeft over abortus, waarbij hij stelde dat ze abortussen tot aan en zelfs na de geboorte goedkeurt. Harris heeft aangegeven dat ze van het recht op abortus een prioriteit wil maken in haar campagne.

‘Liegende Kamala’

Nu Biden is afgehaakt moet Trump zijn strategie aanpassen, aangezien hij nu zelf de oudste presidentskandidaat in de geschiedenis van de VS is. Hij geeft Harris de bijnaam “liegende Kamala” en bekritiseerde haar rol in het grensbeleid, wat volgens hem leidt tot verhoogde misdaad door migranten.

Lees ook: Joe Biden trekt zich terug uit presidentsrace 2024