Redactie, TPO, 29 juli 2024 – “Libanon moet hiervoor branden,” zegt een inwoner in een oproep aan het Israelisch defensieleger (IDF) om hard terug te slaan tegen de terreurorganisatie Hezbollah. Naast ook een boodschap aan Israël om meer te doen om de noordelijke inwoners te beschermen, aldus The Times of Israël.
Zwarte vlaggen wapperen aan de lantaarnpalen van Majdal Shams en de omliggende Druzendorpen Buq’ata en Masa’ada, alle lokale bedrijven zijn gesloten voor de begrafenissen. Duizenden lokale bewoners en bezoekers van buiten de Golan, de meesten in het zwart gekleed, vullen het stadscentrum terwijl de witte kisten van de jonge slachtoffers worden klaargemaakt om naar de begraafplaats met uitzicht op het centrum te worden gebracht.
Bij de begrafenis staan de families van de slachtoffers bijna roerloos en grotendeels stil, wat een beeld van veerkracht en terughoudendheid projecteert dat typerend is voor de Druzen, een religieuze minderheid in het Midden-Oosten die bekend staat om haar onderscheidende tradities en de militaire bekwaamheid van haar mannen.
Verschillende functionarissen wonen de ceremonie bij, waaronder minister van Financiën Bezalel Smotrich, minister van Onderwijs Yoav Kisch, en oppositieleider Yair Lapid. Na het evenement spreken anderen minder terughoudend.
“Libanon moet hiervoor branden,” riep Samir Halabi, een 52-jarige radiopresentator uit Majdal Shams, terwijl hij een geïmproviseerde en gepassioneerde toespraak houdt op het voetbalveld, enkele meters van de plaats waar de raket zaterdag insloeg.
“De reactie moet tien keer zo groot zijn, ze moeten worden weggevaagd,” stelt een lokale man, Zaki Amr (29) over Hezbollah, dat betrokkenheid bij het incident ontkent. Israël en anderen zeggen dat het de aanval heeft uitgevoerd, wijzend op het feit dat de raket die insloeg een Falaq-1 was, een door Iran vervaardigd wapen met een 50-kilogram-kop dat, naar men gelooft, alleen Hezbollah van de terroristische groeperingen in Libanon bezit.
This is the Iranian-made rocket that Hezbollah shot toward Majdal Shams yesterday.
Iran spends their money enabling their proxies to commit acts of terrorism against innocent civilians. pic.twitter.com/CrzPSjj8m7
— Israel Defense Forces (@IDF) July 28, 2024
Verschillende andere lokale bewoners delen Halabi’s strijdlustige benadering, maar anderen zijn te geschokt en emotioneel verwoest om over politiek te praten. Een jonge man probeert zich in een gesprek met The Times of Israel tevergeefs uit te drukken” “Ik weet niet wat ik moet zeggen, echt niet. Het spijt me,” zegt hij uiteindelijk, met tranen over zijn gezicht, terwijl hij een jonge vrouw buiten de begraafplaats omhelst.
Sommigen, waaronder Halabi, beschuldigen de Israëlische autoriteiten van het niet voldoende beschermen van Majdal Shams. Ten minste één persoon bij de begrafenis geeft Israël de schuld van de ergste tragedie in de recente geschiedenis van Majdal Shams. “Ik denk niet dat de raket uit Libanon kwam. Ik denk dat Israël hem heeft gestuurd zodat wij ook deel uitmaken van hun oorlog,” zei Nay Ibrahim, een 16-jarige middelbare scholier wiens broer, Ajun, gewond raakte bij de aanval en wiens neef Johnny Wadiah Ibrahim, 13, werd gedood.
Ibrahim is afkomstig uit Masa’ada, een dorp iets ten zuiden van Majdal Shams. Haar grootouders wonen in Majdal Shams en de familie was in hun huis voor een weekendbijeenkomst toen haar broer en neef gingen voetballen:
De Druzen van de Golan hebben een andere relatie met Israël gehad dan hun geloofsgenoten in de rest van het land. De Golan kwam onder Israëlische controle toen Israël het in 1967 op Syrië veroverde. Te midden van frequent gepraat over het teruggeven van het land aan Syrië in het kader van een vredesakkoord, hebben de Druzen-inwoners grotendeels geweigerd Israëlische burgers te worden omdat ze zichzelf beschouwden als Syrische burgers onder bezetting.
Na de begrafenis stoppen honderden mensen uit de omliggende Druzendorpen in het noorden bij de plaats waar de raket insloeg, sommigen met hun kleine kinderen. Ze kijken met gekwelde uitdrukkingen naar het verkoolde en verwrongen wrak van een kleine ATV voor kinderen en verschillende elektrische scooters verspreid rond de krater, die de raket had gecreëerd.
De krater, een witte holte in het kunstgras aan de rand van het kindercourt, ligt naast een schuilplaats die de gemeente daar vorige week had geplaatst, vertelt Amr, die één van de eerste hulpverleners was toen de raket zaterdag insloeg: “De tragedie was dat de raket de mensen raakte terwijl ze naar de schuilplaats renden.”
Amr vertelt dat hij “als een robot werkte, lichamen en gewonde kinderen naar de zijkant droeg voor evacuatie” en zijn beperkte EHBO-vaardigheden gebruikte om de gewonden te behandelen. Zijn eerste emotionele reactie was woede op Hezbollah: “Nadat ik klaar was met het behandelen van mensen, balde ik mijn vuisten, rood van het bloed van de slachtoffers, met oncontroleerbare woede.”
Hij zag een vader rondrennen op het court in paniek, roepend naar zijn zoon, die later één van de slachtoffers bleek te zijn. Een van de vermoedelijke slachtoffers, Jifara Ibrahim Ibrahim, is nog steeds vermist. Sommigen geloven dat de raket hem direct raakte, waardoor zijn lichaam is vernietigd. Sommige lichaamsdelen worden nog steeds ontdekt rond het voetbalveld, zelfs tijdens de begrafenissen.
Millar Maadad al-Shaar, 10
Alma Ayman Fakhr al-Din, 11
Naji Taher Halabi, 11
Yazan Naif Abu Salah, 12
Izil Nashat Ayoub, 12
Finis Adham Safadi, 12
John Wadie Ibrahim, 13
Hazem Akram Abu Salah, 15
Fajr Laith Abu Salah, 16
Amir Rabi Abu Salah, 16
Nazem Fakher Saeb… pic.twitter.com/GQ3ElGYvQk
— Israel Defense Forces (@IDF) July 28, 2024
Amr’s vrouw, Hizna, zegt dat het incident haar heeft doen heroverwegen om een gezin te stichten in Majdal Shams, waar Zaki is geboren: “Kijk, we zijn hier blootgesteld, in de steek gelaten. Het duurde een uur voordat de ambulances kwamen. Ik weet niet of dit de plek is waar ik een gezin wil stichten.” Hizna trouwde vorig jaar met Zaki en komt oorspronkelijk uit Beit Jan in de Beneden-Galilea.
Het echtpaar wijst het anti-Israël sentiment van Nay Ibrahim af: