Buitenland

Onrust na aanhouding Israëlische militairen, politici betogen bij militaire bases

30-07-2024 11:54

Een demonstrant zwaait met de Israëlische nationale vlag buiten bij de militaire basis van Sde Teiman ter ondersteuning van soldaten die worden ondervraagd wegens mishandeling van een gedetineerde. Foto @Tsafrir Abayov/AP

De aanhouding van een groep Israëlische militairen maandag heeft tot onrust geleid. Op de militaire basis Sde Teiman zijn negen personen door de militaire politie meegenomen voor verhoor over het veronderstelde misbruik van een Palestijnse terreurverdachte. Nationalistische politici reageerden verontwaardigd en trokken naar de basis om te demonstreren.

 

Redactie, TPO, 30 juli 2024 – De inval van de militaire politie volgde op de ziekenhuisopname van de Palestijnse verdachte, die volgens de The Times of Israel tekenen van seksueel misbruik vertoont.

Onderzoekers wilden militairen verhoren die betrokken waren bij de bewaking van Palestijnse verdachten, maar hun aanhouding stuitte op hevig verzet van rechtse politici. Later werd ook een basis bij Beit Lid bestormd.

De ultranationalistische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, spreekt schande van de arrestatie “van onze beste helden.” Later drongen extreemrechtse politici en activisten de basis daadwerkelijk binnen, wat leidde tot scherpe kritiek van het leger.

De hoogste militair van Israël, Herzi Halevi, noemt de actie onacceptabel en illegaal. “We zijn in oorlog. En dit ondermijnt de veiligheid van ons land,” zei Halevi, waarmee hij de ernstige gevolgen van de situatie benadrukte.

 

Gallant dringt aan op onderzoek

Minister van Defensie Yoav Gallant heeft premier Benjamin Netanyahu een brief gestuurd, waarin hij aandringt op een onderzoek naar de vraag of de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir de politie opdracht gaf om een menigte van rechtse demonstranten niet te stoppen bij het bestormen van twee IDF-bases: Sde Teiman, gelegen in de Negev-woestijn zo’n 29 kilometer van de grens met Gaza, en Beit Lid, gelegen in centraal Israël.

“Ik roep u op om krachtig op te treden tegen de coalitieleden die deelnamen aan de onrust en om een onderzoek in te stellen om te onderzoeken of de minister van Nationale Veiligheid de politie heeft verhinderd of vertraagd om te reageren op de gewelddadige incidenten waarbij leden van zijn partij betrokken waren,” aldus Gallant in zijn brief.

Gallant zegt dat de gebeurtenissen van gisteren bij de twee bases “de veiligheid van het land en het gezag van de regering, die bestaat dankzij de IDF, ernstig schaden.”

 

‘Er is nul legitimiteit voor wat er is gebeurd’

Minister van Immigratie Ofir Sofer van de partij Religieus Zionisme spreekt zich uit tegen de extreemrechtse activisten die een militaire basis binnendrongen waar soldaten, die verdacht worden van mishandeling van een Palestijnse gevangene, voor verhoor worden vastgehouden.

“Er is nul legitimiteit voor wat er gisteren bij de IDF-bases is gebeurd, er moeten arrestaties plaatsvinden”, zegt Sofer tegen Army Radio.

Gevraagd naar de deelname van rechtse ministers en Knessetleden (Israëlische parlementsleden, red.) aan de gebeurtenissen, inclusief uit zijn eigen partij, zegt Sofer dat hij gelooft dat de politici de omvang van de protesten hebben onderschat:

“Dit moet een les zijn in hoe voorzichtig we moeten zijn in een tijd als deze, hoe dingen uit de hand kunnen lopen,” stelt Sofer, waarbij hij aangeeft dat politici verantwoordelijkheid moeten nemen.

Kritiek op de Militaire Politie

Sofer bekritiseert ook de Militaire Politie voor de manier waarop ze de arrestatie van de negen soldaten van de Israëlische Defensiemacht, die verdacht worden van ernstige mishandeling van een Palestijnse terreurverdachte op de militaire faciliteit Sde Teiman in het zuiden van Israël, hebben aangepakt.

Hij zegt dat zij onschuldig moeten worden geacht totdat hun schuld is bewezen.