Buitenland

China wijzigt economische koers: minder productie en meer bestedingen

30-07-2024 15:00

Een Chinese man loopt voor een gemakswinkel in Peking, vrijdag 26 juli 2024. Het machtige Politbureau van China heeft de strategie van de regerende Communistische Partij goedgekeurd om de economie te laten groeien door meer consumentenuitgaven aan te moedigen en onproductieve bedrijven uit te roeien om "het overleven van de sterksten" te bevorderen. Foto: AP.

De Chinese overheid gaat haar economische koers bijstellen. In plaats van zich vooral te richten op de productie van goederen, wil China nu meer stimuleren dat de bevolking geld uitgeeft. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping laten weten.

 

Redactie, TPO, 30 juli 2024 – De zwakke binnenlandse vraag vormt al langer een bedreiging voor de groei van de Chinese economie. Naast dalende consumentenbestedingen kampt het land ook met een vastgoedcrisis en een zwakke arbeidsmarkt, aldus het ANP.

Om de economie een boost te geven, heeft de Chinese regering een pakket aan nieuwe maatregelen aangekondigd. Hoewel de details nog niet bekend zijn, wordt verwacht dat deze gericht zullen zijn op het stimuleren van de koopkracht van de Chinese consument.

Gevolgen voor wereldhandel

De verschuiving in het economische beleid van China heeft gevolgen voor de wereldhandel. Eerder besloot China de industrie in eigen land te steunen met subsidies, bijvoorbeeld voor fabrikanten van elektrische auto’s. Daarop besloot de Europese Commissie fors hogere importheffingen in te voeren op elektrische auto’s uit dat land, omdat de EU de staatssteun ziet als oneerlijke concurrentie.

Ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uitte onlangs kritiek op China’s subsidies voor de eigen industrie. Volgens de organisatie is de regering niet transparant genoeg over de steun aan die sector.